Kultura Kultura

Skandalozna raspodjela

U Somboru nije bilo dobre volje da se promijene kriteriji, pa se i prošle i ove godine  dogodilo da jedna udruga zahvaljujući nekolicini žena – slamarki, dobije 60 posto od ukupnih sredstava. No, nije problem samo u kriterijima, već i u ljudima koji nisu željeli da se ti kriteriji izmijene, kaže za naš list Ivan Karan
 
 
 
Od 900.000 dinara koliko treba biti raspodijeljeno na natječaju za kulturno–umjetnička društva koja njeguju nacionalni identitet, oko 60 posto dobit će Udruga građana »Bunjevačko kolo«, dok će preostala sredstva dobiti tri hrvatske i dvije mađarske udruge. 
Ovakva rapodjela sredstava izazvala je burne reakcije u hrvatskim udrugama, tim prije što se i ovaj put ponovila prošla godina, glede raspodjele ovih sredstava. 
Komentar povjerenstva koje je zaduženo za razmatanje  prijava i njihovo rangiranje nismo dobili, jer u vrijme zaključenja ovog teksta još nije bilo završeno razmatranje pristiglih žalbi. No, očito je jasno da se postojeći pravilnik o raspodjeli mora što prije mjenjati, je će se u protivnom događati ovakvi paradoksi. Ali, ukoliko kao i prošle godine izostane zajedničko reagiranje i zajednički zahtjev za izmjenu načina raspodjele proračunskih sredstava, sve će se ponoviti već kod novog natječaja.
 
 
 
POVJERENSTVO »KRIVI« PRAVILNIK   
 
U vrijeme zaključenja ovog teksta bili su poznati tek preliminarni rezulati natječaja, a prema objavljenoj rang listi najviše novca – 559.000 dinara dobilo je UG »Bunjevačko kolo«, HKUD–u »Vladimir Nazor« pripalo je deset puta manje, odnosno 55.000 dinara, HBKUD »Lemeš« iz Lemeša dobilo je 39.000 dinara, HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Berega 16.000 dinara. Po ovom natječaju sredstva su dobila još i mađarska društva  »Moric Žigmond« iz Doroslova i  to 134.000 dinara i »Petőfi Sándor« iz Telečke 95.000 dinara. Neke od udruga, znajući unaprijed kakvi su kriteriji raspodjele,  iz revolta se nisu ni prijavile na ovaj natječaj. Komentar u povjerenstvu nadležnom za ovaj natječaj nismo dobili. Predsjednica povjerenstva Slavica Rogač nije htjela davati nikakav komentar, uz obrazloženje da je rok žalbe u tijeku i da tek predstoji razmatranje pristiglih žalbi. Prema njenim riječima, povjerenstvo je radilo po pravilniku koji je usvojilo Gradsko vijeće i preliminarna rang lista napravljena je na temelju tog pravilnika, koji najviše bodova daje za priznanja osvojena na općinskim, zonskim, pokrajinskim i republičkim smotrama i natjecanjima. 
 
ZAKAZALI PREDSTAVNICI HRVATSKE ZAJEDNICE
 
Mnogo rječitiji zato su u hrvatskim udrugama, a naoštriji je Ivan Karan, predsjednik HKD »Vladimir Nazor« iz Stanišića, koji za sporni pravilnik krivi i predstavnike hrvatske zajednice koji su donedavno bili dužnosnici u lokalnoj somborskoj vlasti, ali nisu ništa učinili da se taj sporni pravilnik izmijeni po ugledu na republičke i pokrajinske natječaje za manjine. »Nakon objave rezultata natječaja mogu reći, potpuno smireno, skandalozno! Prošle je godine isto to urađeno. Mislio sam – ne znaju, pa sam uputio prijedlog da se promijene kriteriji  i da se radi po ugledu na Ministarstvo kulture i informiranja RS, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje i Grad Suboticu. To znači da se odrede sredstva za nacionalne zajednice u odnosu na broj pripadnika određene nacionalne zajednice na tom teritoriju, a  onda se u okviru jedne nacionalne zajednice novac dijeli po projektima. U Somboru nije bilo dobre volje da se uradi tako, pa se i prošle i ove godine  dogodilo da jedna udruga zahvaljujući nekolicini žena – slamarki, dobije 60 posto od ukupnih sredstava. No, nije problem samo u kriterijima, već i u ljudima koji nisu željeli da se ti kriteriji izmijene«, kaže za naš list Karan i nastavlja: »Očekivao sam da će inicijativu  hrvatske udruge iz Stanišića za izmjenu pravilnika, koju smo uputili poslije objave rezultata prošlogodišnjeg natječaja, podržati Hrvati koji su obnašali dužnosti u vlasti u Gradu Somboru – Gradskom vijeću, Savjetu za međunacionalne odnose i u Skupštini Grada Sombora. Međutim, prijedlog naše udruge i oni su odbili. S obzirom da je nedavno vlast u Somboru pala, očekujem iznenadnu navalu građanske hrabrosti i da će druge udruge  i oni koji su trebali onda glasati za izmjenu kriterija, sada napadati te kriterije«, zaključuje Karan i na kraju kaže kako je s načinom raspodjele sredstava za nacionalne zajednice u Somboru upoznao i pokrajinskog tajnika za kulturu i javno informiranje Slavišu Grujića.
 
TRAŽE IZMJENU PRAVILNIKA
 
Mata Matarić, predsjednik HKUD–a »Vladimir Nazor«, rekao je u razgovoru za »Hrvatsku riječ« kako je ova hrvatska udruga iz Sombora podnijela žalbu i traži da njeni predstavnici prisustvuju sjednici povjerenstva na kojoj će se razmatrati pristigle žalbe. »Mi smo dobili deset puta manje novca od  'Bunjevačkog kola', ali tome nije krivo ni 'Bunjevačko kolo' niti 'Vladimir Nazor', već kriteriji doneseni od strane Gradskog vijeća i Savjeta za nacionalne zajednice, gdje hrvatska zajednica ima i predsjednika tog Savjeta. Podnijeli smo žalbu, ali ne na važeće kriterije već na rad povjerenstva. Tražimo da prisustvujemo sjednici povjerenstva i da vidimo je li povjerenstvo sve uradilo prema važećim kriterijumima. Kriteriji su takvi kakvi jesu i oni važe godinama. Prema tim kriterijima zlatna medalja na republičkom i pokrajinskom natjecanju donosi 80  bodova,  srebro 50, a bronza 30 bodova. Službena međunarodna suradnja vrednuje se mnogo manje, sa samo 10 bodova. To je taj veliki problem, na koji sam i ranije pokušavao ukazati. Nije isto sudjelovati na smotrama gdje ima po deset sudionika ukupno i  onda od toga tri medalje pripadnu jednoj udruzi i ona dobije za to 160 bodova  i prestigne sve ostale udruge i dobije 60 posto rapoloživih sredstava«, kaže Matarić i pojašnjava kako je riječ o sekciji slamarki »Bunjevačkog kola«, koja je i prošle godine toj udruzi »donijela« 150.000 dinara. Matarić je najavio inicijativu za izmjenu kriterija i to u smislu većeg vrednovanja i afirmacije amaterizma.
Žalbu na raspodjelu sredstava iz gradskog proračuna podnio je HKPD » Silvije Strahimir Kranjčević« iz Berega, koji je na ovom natječaju dobio 16.000 dinara. »Po mom mišljenju treba mijenjati važeći pravilnik i to tako da se 50 posto raspoloživih sredstava podijeli udrugama za redoviti rad, a druga polovica na temelju osvojenih nagrada na smotrama.  Najbolje bi bilo da se ovaj natječaj poništi,  a da se u suradnji s udrugama nacionalnih zajednica urade novi kriteriji koji bi se uputili novom Gradskom vijeću i da se nakon toga raspiše novi natječaj, a sredstva raspodijele po tim novim kriterijima. Mi ćemo pokrenuti takvu inicijativu i nadam se da će je prihvatiti i druge udruge«, kaže Marin Katačić, predsjednik  »Kranjčevića« i dodaje kako se na ovaj natječaj mnoge udruge nisu ni prijavile, upravo revolitirane načinom na koji se raspoređuju sredstva.
Objavljivanje preliminarnih reziltata natječaja i žalbeni rok dogodili su se u vrijeme  smjene lokalne vlasti u Somboru. Stari su razriješeni dužnosti, a nova vlast još nije imenovana. No, povjerenstvo koje je odlučivalo o raspodjeli sredstava za KUD–ove nacionalnih zajednica nije razriješeno i vjerojatno će ono i razmatrati pristigle žalbe. Hoće li i na koji način ovaj sporni pravilnik biti promijenjen diktirat će odnos političkih snaga i političkih ustupaka vlasti koja se tek treba formirati. 
 
Zlata Vasiljević
 
Antfile
 
Monoštorci se nisu ni prijavili
 
 »Prošle smo godine sudjelovali na ovom natječaju i nismo dobili niti jedan dinar. Ove godine nismo ni podnijeli prijavu. Kriteriji su takvi da favoriziraju  aktivnosti pojedinaca. Rekao bih kako je rad KUD–ova s recimo pjevačkom ili foklornom sekcijom nešto drugo, jer zahtijeva istodobno angažiranje većeg broja ljudi. Kriterije svakako treba što prije mijenjati«, kaže Željko Šeremešić, predsjednik KUD Hrvata »Bodrog« iz Monoštora. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika