Tema Tema

Dva gospodarstva se približavaju

Prije 20 godina, neki od prvih koraka u normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije načinjeni su na polju gospodarske suradnje i trgovine. Tadašnje je stanje vapilo za suradnjom, a slično je i sada, pod udarom svjetske gospodarske krize. Ipak, nije sve isto, vremena se pomalo mijenjaju. Kako uočava stručni časopis »Biznis i finansije«, bruto društveni proizvod dviju država se sve više izjednačava, a očekuje se da razlika u 2015 godini bude 2,3 posto u korist Srbije. Međutim, budući da Srbija ima više stanovnika od Hrvatske, to ni u kom slučaju neće predstavljati reper standarda. 
No, standard je ovisan i o izvozu. Godine 1995. srpski izvoz činio je 31,6 posto hrvatskog, a već se 1997. povećao na 62 posto. Nakon pada na 32 posto vrijednosti hrvatskog u 1999. godini, opet je rastao do 78 posto u 2008. godini. Tada počinje globalna kriza, ali se gledajući postotke izvoza Srbija malo bolje snašla, te je razlika sve manja.
 
 
Pokazatelji
 
Zaposlenost se u objema državama smanjuje, ali je razlika u brzini gubitka radnih mjesta, opet prema službenim pokazateljima, na štetu Hrvatske jer je, kako uočava spomenuti časopis. 2012. u Srbiji smanjen broj uposlenih za 0,9 posto, a u Hrvatskoj za 2,2 posto. No, po visini plaće Hrvatska suvereno vodi, prosječne zarade i nadalje su dvostruko veće od srpskih. Fond isplaćenih zarada u Hrvatskoj je oko 850 milijuna eura mjesečno, a u Srbiji 560 milijuna. Po glavi to je u Hrvatskoj oko 735 eura, a u Srbiji oko 360 eura. Krucijalna razlika se čita u podacima o štednji, koja je lani s depozitima na tekućim računima u Srbiji iznosila 8,7 milijardi eura, a u Hrvatskoj 20,4 milijardi, što je faktički 2,3 puta više, ali je gledajući po glavi stanovnika čak 4 puta više!+
 
Nikola Perušić
 
Opširnije u tiskanom idanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika