Kultura Kultura

Godina Ilije Okrugića Srijemca

Ovogodišnje hodočašće i bogoslužje u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu tradicionalno je započelo na Drugu vazmenu (Bijelu) nedjelju, služenjem svečane sv. mise u crkvi svetišta. Predvoditelj slavlja bio je ravnatelj svetišta vlč. Stjepan Barišić, uz asistenciju đakona Jozefa Demana i sudjelovanje većeg broja vjernika iz Petrovaradina i okolice.
Poseban doprinos svečanosti dan je ozvaničavanjem početka trogodišnje proslave velikog jubileja Tekijskog svetišta – 300. obljetnice postojanja, koja će svoj vrhunac imati 5. kolovoza 2016. godine.
 
 
 
Logotip i geslo
 
Po završetku sv. mise javnosti je po prvi puta predstavljen logotip jubileja, za čije autorstvo je zaslužan župljanin petrovaradinske župe Uzvišenja sv. Križa, grafički dizajner  mr. sc. Darko Vuković. Nakon dužega osmišljavanja i kreiranja gesla i logotipa, dobivena je suglasnost i srijemskoga biskupa mons. Đure Gašparovića, te se isti od sada mogu koristiti u svrhu promidžbe jubilarne proslave.
Kada je o logotipu riječ, treba reći kako se radi o klasičnom rimskom križu, iznad čije se osnove nalazi položeni polumjesec kao simbol pobjede kršćanstva nad islamom (isti je simbol preuzet s kupole začelja tekijske crkve, po čemu je ova bogomolja prepoznatljiva u svijetu). Poviše križa lučno je raspoređeno pet zvijezda zlatnožute boje koje simboliziraju krunu – vijenac u biblijskom opisu Bogorodice iz Knjige otkrivenja u kojoj se Marija opisuje kao »žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda« (Otk 12, 1). Središnja, vršna zvijezda, međutim, stilizirana je Davidova zvijezda, po uzoru na istu koja je nekada bila integralni dio središnjeg pročelja starog, originalnog tekijskog oltara. Podno i s obiju strana križa s polumjesecom simetrično su ispisani brojevi 3 0 0, kojima se ukazuje na broj godina postojanja (300) koje ovo svetište obilježava. Radi umjetničkog doživljaja, središnju cifru (nulu) presijeca vodoravna linija ispod koje stoji napisano sljedeće: Tekije 1716-2016.
 
P.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika