Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Sjećanje na obljetnice velikana

Manifestacija VI. dani  A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića održani su u Plavni u subotu i nedjelju, 26. i 27. travnja, u organizaciji HKUPD »Matoš« i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. »Cilj je u potpunosti ispunjen, kao  i svrha najznačajnijeg dvodnevnog kulturnog događaja u Plavni. I ovoga je puta publici omogućen doživljaj gotovo svih područja umjetnosti, a manifestacija je bila ujedno i model interkulturalnosti spojem različitih polja umjetnosti, koji su ove godine dobili višedimenzionalni kulturni karakter.
Ovom smo se manifestacijom uključili i u obilježavanje godišnjica hrvatskih velikana iz Vojvodine, koje su utvrđene početkom ove godine: 120 obljetnica rođenja Josipa Andrića i 100 godina od smrti Antuna Gustava Matoša«, kazala je predsjednica Matoša Kata Pelajić.
 
 
Monografija
 
Svečano otvorenje manifestacije, nakon sv. mise u župnoj crkvi sv. Jakova, upriličeno je u predvorju OŠ »Ivo Lola Ribar« nastupom »Matoševe« ženske pjevačke skupine i tamburaškog sastava, koji su vrlo dobro izveli napjeve iz Plavne, što ih je Andrić zapisao pedesetih godina prošlog stoljeća u ovome mjestu. Nastupio je dječji folklor, koji je ovoga puta bio uspješniji nego na prethodnim manifestacijama. Autori monografije Kata i Zvonimir Pelajić, te ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov predstavili su monografiju u povodu pete obljetnice postojanja i rada udruge Matoš Plavna. To je jedan od rijetkih primjera u hrvatskoj zajednici u Vojvodini. U svakom slučaju prvih pet godina rada udruge Matoš ostat će trajno zapisan i na taj način sačuvan od zaborava, a možda će biti i dobar putokaz za daljnji rad. Tijekom predstavljanja monografije domaća pjesnikinja Tonka Šimić i gost iz Bođana Josip Dumendžić Meštar, govorili su svoje stihove.
 
Zvonimir Pelajić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika