Intervju Intervju

Dužijanca je zahvala Bogu i pohvala čovjeku

Na Markovo, blagoslovom žita koje se ove godine održava u Tavankutu na njivi Etno salaša »Balažaveć« u vlasništvu Hrvatskog prosvjetnog društva »Matija Gubec«, počinje Dužijanca.
O značaju te manifestacije za bunjevačke Hrvate, te o njenom zahtjevnom organiziranju, razgovarali smo s predsjednikom Udruge bunjevačkih Hrvata »Dužijanca« mons. dr. Andrijom Anišićem.
 
 
HR: S kojim je ciljem utemeljena Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca? 
 
Udruga bunjevačkih Hrvata »Dužijanca« osnovana je prije svega zato da bismo taj drevni i zasigurno najdraži običaj bunjevačkih Hrvata mogli čuvati, njegovati i organizirati na bolje i lakše. Naime, posljednjih godina Dužijancu je bilo vrlo teško organizirati. Prije svega postojale se stalne napetosti oko članova Organizacijskog odbora Dužijance, kojega je imenovao gradonačelnik na prijedlog HKC »Bunjevačko kolo«. Prema višegodišnjoj praksi u tom su Odboru trebali osim »radnika« biti i predstavnici čelnih hrvatskih udruga (DSHV, HNV i ZKVH), kao i predstavnici Grada, te predstavnici bunjevačkih institucija. I tako smo imali Organizacijski odbor s puno članova od kojih je samo polovica stvarno i radila, a ostali su bili članovi na papiru. No, često su ti članovi na papiru bili i najveći kritizeri svega onoga što se radilo. Hrvatske čelne udruge optuživale su nas da Dužijanca nije hrvatska nego gradska manifestacija. Bunjevci koji nisu Hrvati su se pak zauzimali da se u svim pisanim materijalima i u konferansi ističe kako je Dužijanca hrvatski i bunjevački običaj… Prošle godine glavna poteškoća je bila ta što je HKC odveden u stečaj, pa je HNV kao institucija stao iza organiziranja Dužijance, što je u nekim dijelovima jako opteretilo samu organizaciju. Te i slične poteškoće bile su neposredni povod da je skupina ljudi već prije tri godine razgovarala s tadašnjim gradonačelnikom Subotice Sašom Vučinićem o mogućnosti osnutka posebne udruge koja bi se isključivo bavila organiziranjem Dužijance. I na kraju, dakako da je osnivanje UBH »Dužijanca« ubrzao prijedlog DSHV-a da ubuduće članove Organizacijskog odbora predlaže HNV, a imenuje gradonačelnik Subotice. Učinjeno je to bez ikakvog prethodnog dogovora s predstavnicima Crkve i HKC »Bunjevačko kolo«, koji su godinama bili nositelji organiziranja Dužijance. Nakon toga »proradio« je inicijativni odbor za osnivanje nove udruge, koji je u biti već postojao, i tako je nastala nova udruga i ona sada već ostvaruje svoje glavne ciljeve.
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika