Tema Tema

»Naš prvi glas u Europskom parlamentu«

Preko programa »Posjetitelji«, a na poziv Ureda hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Zdravke Bušić, Bruxelles su posjetili predstavnici kulturnih i civilnih udruga Hrvata iz Vojvodine, odnosno Srbije. U sklopu svoga dvodnevnog posjeta, 7. i 8. travnja, imali su prigodu sudjelovati na panelu Andreja Plenkovića, nositelja HDZ liste na izborima za zastupnika u Europskom parlamentu, približiti se s funkcioniranju Europskog parlamenta, te upoznati znamenitosti toga grada. U sklopu panela o položaju Hrvata u Srbiji govorio je Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, što je bilo prvi put da su  predstavnici Hrvata iz Vojvodine, odnosno Srbije govorili u Europskom parlamentu. 
 
 
 
 
Bušić o Hrvatima u Srbiji
 
Zbog trenutačno teškog položaja Hrvata u Srbiji, zastupnica Zdravka Bušić je htjela ovim posjetom dati do znanja vojvođanskim Hrvatima kako ipak negdje postoji politička volja i za rješavanje njihovih problema. »Jako je teško biti Hrvat u Srbiji i tim ljudima moramo pružiti što veću podršku – logističku, institucionalnu i financijsku, a sve u cilju održavanja hrvatske zajednice u Srbiji u životu«, kazala je Bušić.
Zastupnica Zdravka Bušić u nekoliko je navrata intervenirala na raspravama na plenarnom zasjedanju, na odborima i delegacijama, ukazujući na problem Hrvata u Srbiji. Tako je stalno naglašavala zabrinutost činjenicom da se podjela Hrvata na subetničke skupine kao što su Bunjevci i Šokci potiče od strane relevantnih institucija Republike Srbije, te tvrdi kako bi to moglo rezultirati asimilacijom hrvatskog naroda u Srbiji, a tome u korist ide i demografska slika. »U posljednjih devet godina u Republici Srbiji statistički je nestalo 13.000 Hrvata! Ne umiru Hrvati brže od drugih nacija, nego se među ostalim i sve više deklariraju kao Bunjevci ili Šokci, što potiče vlast u Republici Srbiji«, rekla je Bušić na panelu Plenkovića. Također je upozoravala i na nedostatak implementacije inače korektnog zakonskog okvira o zaštiti nacionalnih manjina. »Zakon ne znači ništa ako ostaje mrtvo slovo na papiru. Hrvati u Srbiji su u nemogućnosti ostvariti izravnu zastupljenost u parlamentu na republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini«, ističe Bušić.  
 
Jelena Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika