Kultura Kultura

Subotička secesija u očima gostujućih slikara

Izložba slika nastalih na trećem sazivu Umjetničke kolonije »Stipan Šabić 2013.« otvorena je u ponedjeljak, 31. ožujka, u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Postav izložbe čini tridesetak djela 12 autora koji su sudjelovali na ovoj likovnoj manifestaciji koju organizira Hrvatska likovna udruga »Cro Art« iz Subotice. 
 
 
Nazočne na otvorenju pozdravio je predsjednik HLU »Cro Art« Josip Horvat, podsjetivši kako su u radu ove međunarodne kolonije, osim domaćih, sudjelovali i umjetnici iz Hrvatske, Češke, Rumunjske i Mađarske, svi ujednjeni u zajedničkom stvaralačkom motivu – subotičkoj secesiji. 
Izložbu je otvorio urednik kulturne rubrike tjednika »Hrvatska riječ« Davor Bašić Palković koji je istaknuo glavne karakteristike lanskog saziva ove subotiče kolonije. »Valja istaknuti, u pozitivnom kontekstu, kako je prošlogodišnja kolonija 'Stipan Šabić' po prvi puta imala tematski okvir – subotičku secesiju, te time, makar u jednom segmentu, ujednila svoje sudionike. Takvim konceptom, istodobno, uspjela je gostujuće umjetnike povezati i s kulturnim naslijeđem lokalne sredine.U prostoru kulture vojvođanskih Hrvata, ova se likovna kolonija u odnosu na druge, a ima ih desetak, izdvaja svojim organizacijskim pristupom i kvalitetom nastalih djela, te se nameće kao nedvojbeno najozbiljnija. U tom smislu, valja joj zaželjeti opstanak u predstojećim vremenima kada će se za kulturu, nadam se da grješim, izdvajati sve manje sredstava. Ili će se ona tumačiti kao luksuz ili još kompliciranije: kao incident«, kazao je Davor Bašić Palković.
U sklopu otvorenja izložbe priređen je i kraći prigodni program u kome su sudjelovali vokalna solistica Antonija Piuković i gitarist Robert Đivanović s nekoliko španjolskih numera i mlada recitatorica Claudia Karan. Izložena djela mogu se pogledati do iduće nedjelje, 13. travnja.
 
D. Prćić
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika