Kultura Kultura

Trogir ugostio Petrovaradince

Turističko naselje »Medena« u Trogiru ove je godine mjesec dana ranije otvorilo vrata svojih apartmana. Razlog tome nije bio početak ljetne sezone, već smještaj članova Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Jelačić« iz Petrovaradina, koji su na poziv udruge gastronoma trogirske rivijere došli u posjet ovome starom, dalmatinskom gradu.
Usprkos mukotrpnog prikupljanja neophodnih sredstava za prijevoz članova glazbenih sekcija, te neočekivano dugog zadržavanja na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, gostovanje »Jelačića« u Trogiru bilo je plodno i uspješno, te se već sada može smatrati »događajem godine« unutar udruge.
Tijekom tri dana boravka, od petka, 21. ožujka, do nedjelje, 23. ožujka, realiziran je bogati program posjeta koji je imao za cilj gradu Trogiru predstaviti kulturnu, umjetničku i povijesnu baštinu petrovaradinskih Hrvata. Također, članovi HKPD-a »Jelačić« imali su priliku opširnije upoznati prošlost, znamenitost i značaj grada domaćina, koji se, uzgred rečeno, od 1997. godine  nalazi na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.
 
 
Srdačan doček
Prvoga dana boravka upriličen je prijam članova Društva u Gradskoj vijećnici, gdje im se riječima dobrodošlice obratio zamjenik gradonačelnika Trogira Slade Šilović. Nakon video prezentacije o Trogiru, u vijećnici je svečano potpisana Povelja o prijateljstvu i uzajamnoj suradnji Udruge gastronoma trogirske rivijere i HKPD-a »Jelačić«, koju su, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika i predstavnika lokalnih medija, parafirali Nikica Ševo i Petar Pifat.
 
P.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika