Kolumne Kolumne

Vrijeme će pokazati sve

U tjednu u kojem je Aleksandar Vučić, kako je to procijenio novinar HTV-a, postao politička zvijezda regije, postizborne teme su zamijenjene raspravama o uhićenju narko-bosa Darka Šarića. Naravno, i u ovom uhićenju nezaobilaznu je ulogu imao budući premijer srbijanske Vlade i već dan-dva nakon izbora može ubilježiti prvi i to značajan rezultat u borbi protiv korupcije i kriminala. 
Službeni razgovori o formiranju vladajuće koalicije i raspodjeli najviših državnih dužnosti započet će sljedećeg tjedna. Iz Srpske napredne stranke šalju poruke kako će pozvati i sve stranke nacionalnih manjina u vladajuću koaliciju, a predstavnici triju nacionalno-manjinskih stranaka - mađarske, bošnjačke i albanske, izražavaju spremnost podijeliti odgovornost u izvlačenju zemlje iz duboke ekonomske i socijalne krize. 
Među njima neće biti i predstavnici hrvatske nacionalne manjine, odnosno Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, jer neće niti biti u parlamentu, a koalicija oko Demokratske stranke Dragana Đilasa s kojom su išli na izbore bit će, po svemu sudeći, jedina stranka u oporbi. Što će to značiti za ovu stranku, a što će značiti za hrvatsku zajednicu, ostaje da se vidi u razdoblju koje slijedi. 
U svakom slučaju, barem što se tiče stranke, valjalo bi, nakon debakla na izborima, racionalno sagledati odluke koje su donošene u prethodnom razdoblju i odlučiti kako dalje. Jedan od zaključaka koji logično slijedi iz dosadašnje politike jest da bezuvjetno vezivanje samo uz jednu političku stranku znači, osim gubljenja mogućnosti samostalnog vođenja politike, i da se dijeli sudbina te druge stranke – i u dobru i u zlu. 
Za sada je DSHV »u vlasti« u pokrajini (s DS-om) i u Subotici (zahvaljujući ulasku u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Socijalističkom partijom Srbije i Savezom vojvođanskih Mađara). Ali, kako stvari sada stoje, možda uslijede i prijevremeni pokrajinski izbori, pa i lokalni, i sudeći prema rezultatima izbora i glasači u Vojvodini su svoje povjerenje dali SNS-u, a ne DS-u koji je trenutačno na vlasti. 
Možda je to pravi trenutak da DSHV konačno izađe »na crtu« i samostalno izađe na izbore – pa kud puklo da puklo! Svakako je već puklo. 
J. D.   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika