Kolumne Kolumne

Poslije izbora

Republičko izborno povjerenstvo proglašava danas (srijeda) zbirnu izbornu listu za parlamentarne izbore, na kojoj će se nalaziti 19 stranaka, koalicija i skupina građana. Pod rednim brojem 1 na zbirnom izbornom listiću nalazit će se koalicija okupljena oko SNS-a, druga je koalicija SPS-PUPS-JS, treća je DSS, LDP je četvrti, SVM peti, SRS šesta, a URS sedmi. Pod rednim brojem osam bit će lista »S Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju«, deveta će biti lista Dveri, a deseta lista SDA-Sandžak. Koalicijska lista oko Nove demokratske stranke Borisa Tadića zauzima 11. mjesto, a na 12. će biti lista »Treća Srbija«. Pod rednim brojem 13. nalazit će se »Crnogorska partija - Josip Broz«, a pod brojem 14. »Lista nacionalnih zajednica: BDZ-MPSZ- DZH-MRM-MEP - Emir Elfić«. Pod rednim brojem 15. bit će lista »Dosta je bilo - Saša Radulović«, na 16. mjestu će biti »Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS - SDS)«, na 17. »Patriotski front - Dr Borislav Pelević«, na 18. »Ruska stranka - Slobodan Nikolić«, a lista »Partije za demokratsko djelovanje - Riza Halimi« nalazit će se na poslednjem, 19. mjestu.
Od 19 stranaka i koalicija četiri su nacionalno-manjinske stranke i jedna koalicija nacionalnih zajednica koje samostalno izlaze na izbore, DSHV izlazi na izbore u okviru liste oko Demokratske stranke, DZH na listi nacionalnih zajednica, a Hrvatska nezavisna lista je odustala od sudjelovanja na izborima.
Prema rezultatima predizbornih anketa, za koaliciju oko SNS-a bi glasovalo oko 45 posto glasača, za koaliciju oko SPS-a 13 posto, a na trećem mjestu je DS s oko 11 posto glasova. DSS i NDS se kreću oko 7 posto, LDP je najbliži cenzusu od 5 posto, a ispod cenzusa su desetak dana prije izbora URS, Dveri i SRS, dok se ostale stranke i koalicije niti ne spominju.   
Dakle, sljedeće nedjelje, 16. ožujka, izlazimo na izbore, a poslije izbora što? 
Ministar financija u ostavci Lazar Krstić poručio je s Biznis foruma na Kopaoniku da nastupajući izbori pružaju posljednju, ali realnu šansu za ostvarenje ekonomskog oporavka Srbije. Posljednja je šansa da odgovorno raskrstimo s prošlošću, rekao je Krstić, a među uvjetima za ostvarenje tih ciljeva naveo je radikalnu dekolektivizaciju odgovornosti, jer, kaže »ne može država biti kriva za sve«. 
A glavna pregovaračica Srbije s EU Tanja Miščević izjavila je kako sljedeća Vlada mora što prije usvojiti zakone koji su već pripremljeni, a to su zakoni o radu, stečaju i privatizaciji, ali i veliki broj podzakonskih akata. Drugim riječima, nakon kratke kampanje i izbora na kojima se zna tko je miss, ali se ne zna tko su prva i druga pratilja, očekuje nas ono što se ne može izbjeći – teške reforme. 
J. D. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika