Aktualno Aktualno

Usvojeni završni računi HNV-a, ZKVH-a i Hrvatske riječi

Završni račun Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i izvješća o poslovanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ« u prošloj godini bili su teme 70. po redu sjednice HNV-a, održane prošle srijede u Subotici. Na sjednici je bilo nazočno 17 od 29 vijećnika. Svi prijedlozi odluka vezani uz poslovanje ovih profesionalnih institucija i ustanova Hrvata u Srbiji usvojeni su jednoglasno ili velikom većinom glasova, bez rasprave, uz tek nekoliko pitanja vijećnika. 
 
 
Manjak dotacija
Vijećnici su usvojili završni račun HNV-a. Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić je ukazao kako račun pokazuje da je to tijelo manjinske samoprave u prošloj godini uskraćeno za oko 600.000 dinara od Republike i lokalne samouprave u Subotici. Takav proračunski manjak stvara komplikacije u svakodnevnom radu i poslovanju Vijeća, ali i udruga kulture koje temeljem lanjskog natječaja HNV-a računaju na ta sredstva. 
»To je rezultiralo određenim manjkom i iz toga razloga nismo ispunili pojedine obveze, prije svega spram kulturnih udruga, prema natječaju od prošle godine. Dio tih obveza smo ispunili od prve dotacije u siječnju, no još uvijek ih ne možemo sve ispuniti. Nadam se da ćemo tijekom ožujka uspjeti ispuniti sve obveze iz prošle godine«, kazao je Sarić Lukendić.
»Ovakvih umanjenja je bilo i ranije, ali je do zaključenja računa sve bilo nadoknađeno. Ovoga puta to nije bio slučaj i zapravo sada imamo efektivno umanjenje dotacija Republike spram nacionalnih vijeća«, dodao je on.
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika