Tema Tema

Fatalna privlačnost kineskih investicija

Kinezi su u Srbiju počeli stizati tijekom sankcija, u drugoj polovici devedesetih godina. Otvarali su male dućane sa svojom jeftinom robom i osvojili simpatije siromašnih. Mnogo proizvoda postalo je dostupno slabo platežnom građanstvu. Istodobno, loša kakvoća tih proizvoda napravila im je i anti-reklamu. Srednji sloj se nije radovao kupnji u trgovinama nekvalitetnom robom. A konkurencija, mali broj preostalih vlasnika butika, čupao je kosu – za razliku od stroge kontrole njihovih trgovina, Kinezi kao da su bili imuni na državne zakone, u tom periodu bilo je nezamislivo dobiti fiskalni račun, deklaraciju proizvoda, upute na srpskom jeziku za kupljenje proizvode.
Stvari su se od onda sasvim promijenile, Kinezi nam dolaze drugim povodom. Njihove su tehnologije i proizvodne snage najjače na svijetu, a po kapitalu su toliko snažni da kreditiraju mnoge države.
 
 
 
Srbija
 
Kineske tvrtke u Beogradu dovršavaju gradnju mosta Zemun – Borča koji će revolucionarno utjecati na promet u glavnom gradu. A, već su na vidiku i novi projekti. Među njima je ugovor vrijedan 334 milijuna američkih dolara koji se odnosi na izgradnju autoceste na dionici Ljig – Lajkovac – Ub – Obrenovac ukupne duljine 50 kilometara s rokom izgradnje 37 mjeseci, koju bi trebala graditi državna kompanija »Shandong high-speed group«. Ova kompanija trenutačno gradi preko 2.000 kilometara cesta i oko 1.000 kilometara željezničkih pruga u svijetu, ima svoja predstavništva u više od 30 zemalja svijeta.
 
Nikola Perušić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika