Intervju Intervju

Stanje i potencijali kulturno-umjetničkog amaterizma

Ni u Jugoslaviji, a donedavno ni u Srbiji nisu rađena opsežnija istraživanja u području kulturno-umjetničkog amaterizma. Međutim, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda je tijekom 2011. proveo istraživački projekt »Kulturno – umjetnički amaterizam. Snaga kulture« s idejom da se ispitaju pristupi amaterizmu u drugim državama i izvrši analiza u svjetlu nastojanja u Europi da se ovaj vid djelovanja razvija kao oblik poticanja sudjelovanja građana u procesima socio-ekonomskog razvoja. Projekt je bio fokusiran na razmatranje četiriju skupina pitanja koja se uzimaju kao osnovni pokazatelji sadašnjih jačih i slabijih strana amaterizma, te mogućih ishoda u tom području. O rezultatima i zaključcima do kojih se došlo razgovarali smo s Mašom Vukanović, autoricom ovoga projekta i višom stručnom suradnicom Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.
 
 
 
HR: Što su rezultati istraživačkog projekta »Kulturno-umjetnički amaterizam. Snaga kulture« pokazali? U kakvom je stanju kulturno-umjetnički amaterizam danas u Srbiji, koji su njegovi osnovni problemi?
Najprije bih istaknula koje su prednosti kulturno-umjetničkog amaterizma. Prije svega, budući da su amaterska društva dio civilnog društva, ona imaju potencijal pozicionirati se kao aktivan kanal komunikacije između svojih članova s jedne strane, donositelja odluka s druge i privatnog sektora s treće strane. Uključujući se u rad amaterskih društava, a s obzirom na osobne afinitete (folklorna društva, zborovi, glazbeni ansambli, filmski ili foto klubovi, književni klubovi, likovni klubovi…), ljudi zapravo sebi stvaraju priliku probiti led i dajući si mogućnost sudjelovanja u jednom području olakšati sebi da i po drugim pitanjima značajnim za kvalitetu njihova života aktivno sudjeluju u rješavanju problema, a ne budu samo pasivni promatrači. Prednost amaterskih društava, a kako je istaknuto i u Pravilniku o načinu, kriterijumima i mjerilima za izbor projekata u kulturi koji se financiraju i sufinanciraju iz proračuna Republike Srbije, ogleda se i u posvećenosti velikog broja amaterskih društava, naročito folklornih, očuvanju elemenata nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Entuzijazam brojnih voditelja amaterskih društava s kojima su obavljeni razgovori govori u prilog rečenim prednostima.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom  izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika