Kolumne Kolumne

Mi i DSHV

Mi i DSHV
 
Popularne TV emisije »Zabava miliona« (čitaj – turbo-folk) odavno nema, ali zabave za milijune građana glede republičkih izbora u Srbiji ne manjka. Prethodni parlamentarni izbori, deveti po redu nakon ukidanja jednostranačkog sustava, održani su u svibnju 2012. godine, a prošloga su tjedna vladajuće stranke u Srbiji, Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, zatražile raspisivanje izvanrednih izbora. Ovoga utorka Vlada Srbije je predložila predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da raspusti parlament i raspiše izvanredne parlamentarne izbore. Predsjednik Nikolić je to učinio u srijedu potpisivanjem ukaza o raspuštanju Skupštine i odluke o raspisivanju izvanrednih parlamenrnih izbora za 16. ožujka.
I eto teme za »razgovore nad razgovorima« među narodom, koji će se nastaviti i nakon objave rezultata izbora, čija je cijena sitnica – samo oko sedam milijuna eura iz proračuna Srbije za političke stranke koje sudjeluju na izborima, a već na ljeto nas čeka početak nogometnog Svjetskog prvenstva u Brazilu za nov »razgovor nad razgovorima« s našim novim tipovanjima, procjenama, ocjenama i dokazivanjima o kvaliteti reprezentacija i potvrdama znanja da sam baš »ja« bio taj koji je znao tko će biti šampion, a oni koji pojma nemaju, neka se »pokriju ušima« i plaćaju oklade.
No, raspisivanje ovih izvanrednih izbora, a sedmih izvanrednih po redu nakon obnove višestranačkog sustava u Srbiji, nije iznenađenje, nakon što je povučen Nacrt zakona o radu, jer bi usvajanjem tog zakona SNS izgubio velik broj glasova zbog nezadovoljstva radnika. Uz to, bilo je vidljivo i da postoje problemi u funkcioniranju vladajuće koalicije.
Dakle, izvanredni izbori nisu raspisani zbog traženja opozicije, nego zbog zahtjeva aktualne vlasti. Taj zahtjev se obrazlaže razlogom »daljnjih ostvarivanja započetih ciljeva i reformi Vlade, koje nalažu poduzimanje mjera koje, po ocjenama predstavnika više parlamentarnih grupa, iziskuju najvišu političku podršku građana Srbije«. Pri ovome se misli naravno na pregovore za pristupanje Srbije Europskoj uniji, ali je veoma škakljivo pitanje – krije li se iza ovih izbora i težnja za uspostavljanjem diktata inozemnog krupnog kapitala i ovdašnjih njegovih opslužilaca?
Stižemo i na teren manjina. S kojom će strankom DSHV ostvariti predizborno partnerstvo je upitno. Možda ova stranka još nema političku snagu da samostalno izađe na republičke izbore, bilo bi potrebno oko 16.000 glasova birača za jedan mandat, a s obzirom da se na posljednjem popisu oko 57.000 građana izjasnilo Hrvatima, pitanje je koliko je punoljetnih, a sigurno je da stranka naše nacionalne manjine neće osvojiti sve njihove glasove. DS sigurno ne može ponuditi visoko mjesto na izbornoj listi, a opet, u slučaju izlaska na izbore na listi SNS-a ostaje ista upitnost, uz činjenicu da većina Hrvata ne podržava SNS, stranku koja je, radi podsjećanja, nastala od članova SRS-a. 
Velika je dilema za DSHV s kim će u koaliciji na izbore. Dok se ne trgnemo i stisnemo, pa će nam 16.000 hrvatskih glasova biti dovoljno!
I neka me nitko sada ne pita zašto nije veći interes za proizvode iz naše zajednice, među kojima je i ovaj tjednik!
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika