Kolumne Kolumne

Radosti i brige

U mjestima širom Vojvodine gdje žive Hrvati, tijekom siječnja i veljače, organiziraju se tradicionalne pokladne zabave. Čut će se i tradicionalna preljska pjesma »Kolo igra tamburica svira«, birat će se »najlipče prelje«, kao i najljepše preljske pjesme, neće izostati ni tombole, na pokladnim maškarama i maskenbalovima birat će se najatraktivnije maske, a posljednjeg četvrtka pred korizmu, koji je poznat pod nazivom »Debo četvrtak«, priređivat će se druženja.
Dakle, vrijeme je slavlja i životne radosti u predkorizmeno vrijeme, koje prethodi uskrsnom postu. Po svemu sudeći, ovi stari običaji osigurali su svoju egzistenciju i u suvremenom kontekstu življenja, ali osim slavlja i životne radosti u vrijeme poklada, živimo u vremenu koje, naravno, donosi i određene probleme.
Ako pođemo od novih problema nacionalnih manjina u Srbiji, onda je to sigurno izazvala nedavna odluka Ustavnog suda Srbije kojom je taj sud ukinuo neke odredbe Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. U razgovoru za naš tjednik predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić iznosi da je činjenica da će do donošenja novog Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina doći do svojevrsnog zastoja u ostvarivanju pojedinih manjinskih prava nakon te odluke Ustavnog suda, a da će se efekti osporavanja pojedinih odredbi vidjeti odmah. 
Priopćenjem je ragiralo i Mađarsko nacionalno vijeće u kojemu se navodi i da je s takvom odlukom Ustavnog suda smijenjena Ustavom garantirana dostignuta razina manjinskih prava. 
Prošloga utorka, glavna vijest za sve srbijanske medije je bila o početku pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji. Tada je u zgradi Europskog vijeća u Bruxellesu završena prva svečana međuvladina konferencija, kojom je i službeno Srbija počela pregovore o članstvu u EU. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso naveo je u priopćenju da Srbiji predstoje izazovi u ključnim oblastima – vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te reformi administracije, neovisnosti ključnih institucija, slobodi mišljenja i zaštiti manjina.
Ti navodi nam kazuju da je glede ovih pregovora najvažnije što će Srbiji omogućiti ulazak u uređeno društvo, kakvo je u EU, dakle, to je politički okvir, ali treba naglasiti i da je u pitanju i ekonomska integracija, tako da za ovdašnji gospodarski razvoj ozbiljni poslovi tek počinju.
Na dugom putu prema članstvu u EU ovo društvo očekuju još mnogi izazovi, ali šareni kolač života sadrži slojeve nadjeva i radosti i briga.
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika