Kolumne Kolumne

Propuštena prilika

Sljedećeg se tjedna završava javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. Vjerojatno je malo tko i primijetio da se ona vodi. U medijima o tome malo tko piše, malo se tko i oglašava. Među rijetkim prilozima javnoj raspravi je prilog Beogradskog centra za ljudska prava na njihovom portalu. U prilogu se ističe kako se prijedlogom izmjena i dopuna predviđaju izmjene zakona isključivo u dijelu koji se odnose na izbor nacionalnih vijeća, mada se u dosadašnjoj primjeni pokazalo kako postoje brojni problemi u ostvarivanju nacionalnih prava nacionalnih manjina u svim područjima koja ovaj zakon regulira. Propušta se dobra prilika da se povede javna rasprava o svim rješenjima koja ovaj zakon predviđa, a ne samo o izbornoj proceduri, navodi se u prilogu. Prema stavu koji je zauzela ova ugledna nevladina organizacija, izostavljanjem reguliranja pitanja nadležnosti nacionalnih vijeća u obrazovanju, kulturi, informiranju i službenoj uporabi jezika postaje izvjesno da niti poslije izbora i konstituiranja novih nacionalnih vijeća oni neće biti u mogućnosti na valjan način i u punom obujmu obavljati poslove radi kojih su konstituirani. Bez obzira na to kakva će biti odluka Ustavnog suda o pojedinim odredbama ovoga zakona. 
Na javnu raspravu, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, podsjetila je i Suzana Paunović, direktorica Ureda za ljudska i manjinska prava Republike Srbije. Ona je ukazala na probleme u implementaciji zakona koji se tiču ljudskih prava, a koji jednim dijelom proizlaze iz odrednice – da za provođenje zakona nisu potrebna dodatna proračunska sredstva. Kako objašnjava, kako bi zakon bio usvojen u nekom roku, pribjegavalo se rješenju da se napiše kako nisu potrebna dodatna sredstva za provođenje zakona, pa kad je zakon usvojen i trebalo je doći do njegove primjene – za to nema novca. A nije moguće da se novi zakon uvodi i implementira u punoj mjeri, bar najveći broj njih, ukoliko za to nema dovoljno sredstava u proračunu, kazala je Paunović. 
Treba li dodati – u obrazloženju spomenutog nacrta zakona posljednja rečenica glasi – za provođenje ovog zakona nije potrebno osigurati posebna sredstva u proračunu Republike Srbije. 
 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika