Aktualno Aktualno

Inicijativa za obnavljanje Drame na hrvatskom jeziku

Hrvatska neovisna lista prvi se puta u javnosti pojavila u svibnju 2012. godine pred tadašnje izbore, kao dio koalicije »Preokret« okupljene oko Liberalno demokratske stranke. Prema riječima Zlatka Ifkovića, tada nositelja liste i danas predsjednika udruge, do koalicije s »Preokretom« došlo je nakon što su iscrpljene sve mogućnosti da se formira zajednička lista na kojoj bi hrvatske stranke nastupile zajednički i samostalno na izborima. Poslije bezuspješnih pregovora, HNL je prihvatila ponudu koalicije »Preokret«, te kako kaže Ifković, procjene su da je upravo to donijelo odlučujući broj glasova zahvaljujući kojemu je koalicija prešla cenzus. 
 
 
 
Prije godinu dana HNL je prerasla u udrugu građana s ciljem okupiti i potaknuti na aktivnosti pripadnike hrvatske nacionalne manjine. »Po procjenama, svega je deset posto Hrvata aktivno u hrvatskim strankama i institucijama, a razlozi za tako malu angažiranost su nepovjerenje prema aktualnim vodstvima tih stranaka i institucija, djelomice zbog njihova nedovoljnog angažiranja na ostvarivanju prava, zbog neravnopravnog financiranja udruga i nedemokratičnosti unutar stranaka i institucija«, kaže Zlatko Ifković.
On ističe kako će aktivnosti udruge HNL biti usmjerene na obnavljane institucija koje su nekada postojale na ovim prostorima, kao i u pravcu potpore školovanja na hrvatskom jeziku, ostvarivanja prava na ravnopravno informiranje, iniciranje novog načina financiranja udruga unutar hrvatskih institucija, jačanje djelovanja prema Hrvatima koji žive izvan Vojvodine, ali udruga ima namjeru inicirati i promjenu izbornog zakona. 
 
 
S.M.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika