Kultura Kultura

Komponiranje je moj elan života

Iza Matije Molcera je bogata glazbena karijera i rad u oblastima skladanja, koncertiranja i rada s učenicima u subotičkoj Muzičkoj školi. Ove godine je, među ostalim, skladao i djela inspirirana stihovima hrvatskih književnika iz Vojvodine Milovana Mikovića i Tomislava Žigmanova.
Interes i ljubav prema glazbi kod Matije Molcera započeli su još dok je bio dijete, jer je njegova majka Margita svirala klavir. Ona je bila samouka, ali je zato Matija koncem 1945. godine upisan u subotičku Muzičku školu.
 
 
 
 
Od subotičke Muzičke škole do zagrebačke Glazbene akademije
 
»Počeo sam učiti svirati violinu, a sviranje klavira sam u to vrijeme počeo učiti sam, dakle kao samouk, jer sam već tada, odmah po upisu u Muzičku školu, počeo komponirati, prvo za violinu, ali nisam bio zadovoljan, jer je klavir kao mali orkestar, pa sam zbog toga počeo učiti sviranje klavira i pisati kompozicije za klavir, te sam i izvodio svoje kompozicije. Imali smo školski orkestar, a ja sam bio koncert-majstor, jer sam bio najbolji violinist u školi. Sada mi je to malo smiješno, jer moje kolege Romi, koji nisu mogli upisati Muzičku školu, jer nisu imali završenu osnovnu školu, bili su tada puno bolji violinisti od mene. Moje kolege Romi, glazbenici koje sam poznavao u to vrijeme, bili su fenomenalni, talentirani, rođeni za glazbu«, kaže Matija Molcer i napominje glede sviranja klavira, da je tek kasnije počeo učiti sviranje kod tadašnje ravnateljice Muzičke škole Kore Milko, koja je po njegovom mišljenju bila najbolja pijanistica u ondašnjoj Jugoslaviji.
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika