Kolumne Kolumne

Čvrsto obećanje

Da li je posjet dvaju predsjednika država Srbije i Hrvatske, Nikolića i Josipovića, bio događaj kojim će se otvoriti put za rješavanje problema u ostvarivanju nacionalno-manjinskih prava Hrvata u Srbiji ili tek političko »odrađivanje« poslova poslije kojih problemi i dalje ostaju neriješeni, vidjet će se za neko vrijeme. Iz obraćanja dvaju predsjednika malo toga bi se dalo zaključiti, međutim, kako saznajemo, predsjednik Nikolić je predstavnicima hrvatske zajednice, na sastanku na kojem je nazočio i predsjednik Josipović, čvrsto obećao da će se dugogodišnji problemi koji su opterećivali hrvatsku nacionalnu manjinu konačno riješiti. Poručio je predstavnicima hrvatskih institucija i organizacija kako će »biti iznenađeni« kako će ih upravo on riješiti. I doista, malo tko bi očekivao da će upravo Tomislav Nikolić biti taj koji će riješiti probleme Hrvata u Srbiji koji se vuku godinama, a koji, ruku na srce, nisu nerješivi. Potrebno je samo malo političke volje. Velike nade su se polagale u Demokratsku stranku - nade su ostale iznevjerene. Ostalo se na obećanjima i simboličnoj potpori usprkos nesumnjivom povjerenju i potpori (i glasovima) Hrvata upravo ovoj političkoj opciji i koaliciji. 
Nesumnjivo je i to da opcija kojoj pripada predsjednik Srbije, kao i Vlada koja bi trebala rješavati ove probleme, nije bila omiljena među Hrvatima u Srbiji svih ovih godina. 
Hoće li biti promjene u pozitivnom smjeru, hoće li predsjednik Nikolić »iznenaditi« kako je obećao, vidjet će se vrlo brzo - ukoliko ispuni jedno od obećanja da će službeno primiti predstavnike hrvatske zajednice u Beogradu u roku od deset dana. 
Vidjet će se već i na prvom sastanku Međuvladina mješovita odbora za provedbu Sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti manjina. Hoće li i kako biti pripremljeni članovi ovoga odbora, hoće li se stvari za Hrvate u Srbiji pomaknuti s mrtve točke?
Predsjedniku Nikoliću mnogi ne vjeruju zbog njegova prtljaga iz devedesetih godina. S druge strane, ocjenjuju ga iskrenijim, otvorenijim i jasnijim od njegova prethodnika. Je li zaista tako - je li bio iskren i hoće li uložiti svoj autoritet na rješavanju dugogodišnjih problema hrvatske manjine, vidjet će se vrlo brzo. U HNV-u još uvijek čekaju da Ministarstvo prosvjete isplati tiskanje udžbenika i njihovo prevođenje.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika