Širom Vojvodine Širom Vojvodine

U čast velikog bana

Hrvatska je zajednica u Vojvodini tijekom povijesti iznjedrila brojne velikane koji su ostavili neizbrisive tragove, a među najznačajnijima je ban Josip Jelačić. Njemu u čast,  njegujući kulturu sjećanja, 16. listopada hrvatska zajednica proslavila je dan rođenja bana Josipa Jelačića kao jedan od četiriju praznika zajednice. 
Proslava je započela svečanom svetom misom u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu, koju je predvodio prečasni Marko Kljajić, župnik u Surčinu, uz koncelebraciju svećenstva.
 
 
 
Otac moderne hrvatske nacije
 
Otvarajući svečanu akademiju predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić oživio je uspomenu na bana Josipa Jelačića. Naglašavajući kako je ban Jelačić otac moderne hrvatske nacije, a ovakvi praznici i obilježavanje datuma značajni jer se ljudi sve više udaljavaju i sve manje poznaju, pozvao je sve pripadnike hrvatske zajednice da se više viđaju, razmjenjuju iskustva i upoznaju. U obraćanju nazočnima generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić istaknuo je svoje uvjerenje da se približio trenutak kada će sve stigme koje su Hrvati na ovim prostorima imali – početi nestajati. U ime Vlade Republike Srbije i Ureda za ljudska i manjinska prava, ravnateljica Suzana Paunović istaknula je kako Vlada visoko u svojoj agendi ima zadatke vezane za poštovanje, unapređenje i zaštitu ljudskih prava. »Republika Srbija je potpisnica velikog broja međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma, od kojih je jedan potpisan i s Republikom Hrvatskom, temeljem kojeg funkcionira i Međuvladin mješoviti odbor. Kao kopredsjedavajuća sa srbijanske strane u ovom odboru vjerujem da će njegove aktivnosti u sljedećem razdoblju pridonijeti da se unaprijedi položaj manjina u objema našim državama i da će to pridonijeti unapređenju bilateralnih odnosa između naših dviju država, kao i da ćemo se moći pohvaliti rezultatima prigodom obilježavanja ovog praznika sljedeće godine«, kazala je Paunović. 
 
 
Mila Horvat
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika