Intervju Intervju

Politički odnosi su u uzlaznom trendu

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović će u srijedu posjetiti Republiku Srbiju, te će skupa s predsjednikom Tomislavom Nikolićem posjetiti hrvatsku zajednicu u Srbiji i učenike koji pohađaju osnovnu ili dopunsku nastavu na hrvatskom jeziku. To će biti ne samo simbolička nego i stvarna podrška hrvatskoj zajednici, kaže među ostalim novi veleposlanik RH u Beogradu Gordan Markotić. 
 
 
 
 
HR: U srijedu se očekuje službeni posjet predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića  Beogradu. Što su glavni ciljevi i očekivanja od ovoga posjeta?
Odnosi između Hrvatske i Srbije su u uzlaznom trendu posljednjih godinu dana. Visoki dužnosnici naših dviju zemalja redovito se sureću i razgovaraju, stvaraju pretpostavke za rješavanje otvorenih pitanja  u međusobnim odnosima, ili ih rješavaju. Isti  je slučaj i s našim predsjednicima koji su se susreli u nekoliko navrata. Međutim, to su sve bili susreti na marginama nekih važnih međunarodnih skupova i zato je bitno da se predsjednici redovito susreću i tijekom  bilateralnih posjeta, kada imaju više vremena za otvaranje i rješavanje važnih pitanja. Upravo to i jest  cilj posjeta predsjednika Josipovića Srbiji, gdje će imati prigodu s predsjednikom Srbije Nikolićem, ali i ostalim najvišim predstavnicima zemlje domaćina, raspraviti o svim otvorenim  pitanjima u odnosima između naših dviju država, načinu njihova rješavanja, te ubrzavanju njihova rješavanja.  Zato očekujemo da će nakon ovoga posjeta popis neriješenih pitanja biti u svakom slučaju manji.
 
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika