Tema Tema

»Vjera te tvoja spasila«

Pobjedničku pjesmu Hosanafesta 2013, koja jasno poručuje »Ti si naš Bog, naša nada, naša ljubav, naša istina!« izveli su mladi iz Osijeka – VIS »Familias«. 
Osmi po redu Hosanafest pod geslom »Vjera te tvoja spasila« održan je 22. rujna u Dvorani sportova u Subotici, a dodijeljeno je pet nagrada. Prvu i glavu nagradu, koju dodjeljuju sami izvođači među sobom, kako je već rečeno, primili su mladi iz skupine »Familias« iz Osijeka. Nagrada stučnoga žirija pripala je VIS »Imakulata« iz Gromiljaka kraj Sarajeva za pjesmu »Otisci u pijesku«, dok je publika putem SMS glasovanja za najbolju skladbu odabrala pjesmu »Otvori Mu svoje srce« koju je izvela skupina »Križ Života« iz Osijeka. Marina Gabrić nagrađena je za najbolji tekst, za pjesmu »Croce d'amore«, koju je izveo VIS »Apostola Radio Marije« iz Subotice. Štićenici Humanitarno – terapijske zajednice za pomoć ovisnicima »Hosane« svoju su nagradu dali Tajani Šarić iz Zagreba koja je nastupila s pjesmom »U Tvom ćemo znaku pobjediti«. 
 
 
 
Rekordan broj izvođača 
Kao i svake godine do sada na Hosanafestu je nezaobilazna scenografija koja je uvijek posebna i vezana za moto susreta, konkretno ovoga puta za Godinu vjere u kojoj se još uvijek nalazimo. Improvizirana barka (bina) prevezla je svih 15 skladbi i brojne izvođače do samoga cilja – slaviti Gospodina pjesmom. Voditelji programa bili su Bernardica Vojnić Mijatov i Petar Pifat. 
U razgovoru s predsjednikom organizacijskog odbora Hosanafesta i idejnim tvorcem ovoga festivala vlč. Marinkom Stantićem, doznali smo kako je na festival prijavljeno 28 pjesama. »Mislim da broj prijavljenih pjesama dovoljno govori o zainteresiranosti za ovaj festival. Pobjednici su iz Osijeka i imamo lijepu puruku u Godini vjere 'Ti si naš Bog'. Budući da pratim evo osam godina broj sudionika, mogu reći kako ove godine brojčano imamo najviše sudionika, njih 139, što je rekordno. Ove smo godine imali sudionike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i naravno iz Vojvodine. Istina, malo se slabije javljaju sastavi iz Vojvodine, ali nekako mislim da će kvaliteta organizacije privući mlade«, kazao je Stantić.
 
 
Željka Vukov
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika