Intervju Intervju

Naša ljetna škola je čin i djelo Božje providnosti

Sedmu godinu zaredom učenici hrvatskih odjela u subotičkoj općini, po veoma pristupačnoj cijeni imaju mogućnost odlaska na ljetovanje uz svojevrsnu kulturnu i duhovnu obnovu u nekoliko crkvenih objekata na hrvatskom primorju. Zahvaljujući angažmanu predsjednika udruge Stope Mihajla Skenderovića i učiteljice hrvatskog odjela iz OŠ »Matko Vuković« Ane Čavrgov, nekadašnja ideja je prerasla u akciju zahvaljujući kojoj je u suradnji sa samostanskim starješinama realizirano više od dvadeset osmodnevnih boravaka na Velikom Lošinju, Krku, Prviću i u Zaostrogu. A sve za dobrobit djece koja su se odvažila za školovanje na svom materinskom jeziku, te njihove roditelje koji nisu imali straha upisati ih u hrvatske odjele.
 
 
 
HR: Početkom ovoga mjeseca vratila se s Prvića posljednja ovogodišnja skupina učenika i njihovih roditelja, koji su po povlaštenoj cijeni osam dana boravili na ovom otoku pokraj Šibenika. Danas, nakon toliko godina i realiziranih smjena, to je već uhodana rutina, ali kako je to sve uopće započelo?
Odmah bih želio naglasiti kako je sve to rezultat čiste Božje providnosti nastale u čovječjem otvaranju prema Bogu i uzvratnom otvaranju mogućnosti zahvaljujući kojima smo bili u prilici realizirati sve dosadašnja ljetne škole kroz duhovnu obnovu i raznovrsne radionice za učenike hrvatskih odjela u subotičkoj općini. I kada shvatiš kako ti dragi Bog pomaže preko ljudi koje na svom životnom putu susrećeš i s njima uspostaviš pravu komunikaciju, osjećajući i slijedeći Božju providnost, onda je sve lako. Konkretnije, sve je to na određeni način povezano s rođenjem naše najmlađe kćeri, koju je moja supruga rodila relativno kasno, u četrdeset i petoj godini, i kada je ona počela pohađati prvi razred na hrvatskom jeziku, sponatno je započela priča i razmišljanje na koji  način bi se moglo pomoći toj djeci i nagraditi ih zato što pohađaju nastavu na materinjem jeziku. Na našu sreću i veliku radost uspjeli smo u nakani da učenicima hrvatskih odjela na ovaj način uljepšamo osmogodišnje i srednješkolsko doba.
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika