Aktualno Aktualno

Očekuje se veća pozornost prema Hrvatima u Srbiji

Novi veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić u prostorijama Generalnog konzulata u Subotici je u petak, 13. rujna, razgovarao s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji. Nju su predstavljali čelnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, NIU »Hrvatska riječ«, te Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Susretu u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici nazočili su Darko Sarić Lukendić, Petar Kuntić, Mata Matarić, Vesna Prćić, Tomislav Žigmanov, Ivan Karan i Zlatko Načev.
 
 
 
Cilj susreta bio je upoznavanje novog veleposlanika s položajem Hrvata u Srbiji, a čelnici DSHV-a zaželjeli su novome hrvatskom veleposlaniku uspješan rad, dobru suradnju s hrvatskim institucijama i organizacijama u budućem razdoblju i upoznali ga s trenutačno aktualnom političkom situacijom u mjestima gdje predstavnici Hrvata iz Srbije partipiciraju u vlasti na lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj razini.
Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić prenio je za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice pozitivne dojmove sa sastanka. 
»Prvi dojmovi su veoma povoljni. Radi se o iskusnom političaru i administratoru koji je dugo boravio u Europi i radio na hrvatskom putu u EU. On poznaje sve probleme s kojima ćemo se mi kao država susretati na tom istom putu. Uz to, novi je veleposlanik otvorena osoba spremna na razgovor. Nadam se da će to biti jedan od rijetkih veleposlanika u posljednje vrijeme koji će puno češće posvećivati značajnu pozornost krajevima gdje žive Hrvati nego što je to bilo ranije.«
Sastanak s novim predstavnikom Republike Hrvatske u Srbiji bio je očekivan, imajući u vidu ranije susrete Petra Kuntića sa sadašnjim veleposlanikom Gordanom Markotićem, kada su njih dvojica razgovarali o položaju hrvatske zajednice u Srbiji, podsjetio je Kuntić.
»Među ostalim je zaključeno kako bi u perspektivi trebalo češće obilaziti hrvatski puk. Na taj bi se način davala snaga i jasna poruka da u Zagrebu brinu o ovdašnjoj hrvatskoj zajednici.«
Susret je održan uoči veoma skorog posjeta predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Srbiji, ali i hrvatskoj zajednici, što bi se, prema sadašnjim informacijama, moglo odigrati u Srijemskoj Mitrovici, dodaje Kuntić.
 
S. J.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika