Intervju Intervju

Danas ne živimo po istini

Velečasni dr. sc. Marinko Stantić župnik je u župi svetoga Križa u Somboru od 2006. godine. Skrbi o župi koja ima oko 3.500 vjernika, ali to je samo jedan dio njegova angažmana. Bio je inicijator i pokretač »HosanaFesta«, osnivač je Humanitarno-terapijske zajednice za pomoć ovisnicima »Hosana« u Starom Žedniku, predaje vjeronauk, godinu dana proveo je kao doktorant na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Dovoljno tema i razloga za razgovor.

 

HR: Prije osam godina bili ste jedan od inicijatora pokretanja Festivala hrvatskih duhovnih pjesama »HosanaFest«. Ovoga će vikenda biti održan još jedan festival, što zapravo znači da je vaša zamisao iz 2005. godine zaživjela i da je ovaj festival postao tradicija. Je li festival opravdao vaša očekivanja i ideju koja vas je vodila kada ste ga osmišljavali?

Prvi festival je održan 2006. godine. Za taj prvi festival pripremali smo se godinu dana, jer smo željeli festival što bolje organizirati, da bude na ponos nama Hrvatima na ovim prostorima. Cilj nam je bio i povezati domovinsku crkvu s nama koji smo ostali izvan domovine. Tako su nam izvođači prvo bili uglavnom iz Hrvatske, vremenom su se počeli pojavljivati i izvođači iz Bosne i Hercegovine, a probudili smo i našu mladež u Vojvodini. Možemo reći kako je cilj postignut. No, festival ima još jednu dimenziju, a to je pomoć Humanitarno-terapijskoj zajedinici za pomoć ovisnicima »Hosana«. Već na drugom festivalu imali smo oko dvije tisuće posjetitelja, ali više bih volio da drugi kažu koliko im je »HosanaFest« pomogao na putu vjere. Mi se trudimo što bolje i kvalitetnije napraviti ovu manifestaciju. Cilj nam je bio Boga slaviti na melodijama koje vole mladi i pokazati da se Bogu možemo radovati i na onome što volimo, što izvire iz našega srca, što je naš talent, tako da svi mladi koji pjevaju, skladaju ili pišu mogu svoje talenete iskazati kroz ovaje festival.  

 

Zlata Vasiljević

Opširnije u tiskanom izdanju

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika