Kolumne Kolumne

Višak tolerancije

Predsjednica Savjeta za javni mir i sigurnost Skupštine Grada Novog Sada Branka Bežanov podnijela je u srijedu neopozivu ostavku na to mjesto, zbog incidenta u kojem je skupina osnovaca pretukla jednog nastavnika u tom gradu. Za ne povjerovati. Da itko podnese ostavku s bilo koje funkcije. Za ne povjerovati da osnovci prebijaju ljude po parkovima Novog Sada. Za ne povjerovati da Novi Sad već pune četiri godine nema načelnika policije. Zbog svega toga i zbog osjećaja bespomoćnosti da bilo kako pomogne da se ovo stanje promijeni, Branka Bežanov je podnijela neopozivu ostavku i uputila apel nadležnima u MUP-u da se ovaj problem hitno riješi. Svaka čast Branki Bežanov, ali problem ostaje. Hoće li se išta promijeniti poslije ovoga slučaja, koji nije usamljen, ili će se pričekati da zastrašujući prizor s TV ekrana – pretučeno lice nastavnika iz Novog Sada – padne u zaborav? 
Standardne riječi kojima se u medijima pokušavaju objasniti slučajevi nasilja u društvu poput ovog jesu siromaštvo, nezaposlenost, nedostatak tolerancije...
Međutim, upozoravaju pojedini psiholozi i sociolozi, problem Srbije jest višak a ne manjak tolerancije. Tolerancije prema onome što se ne smije tolerirati. Višak tolerancije, to jest trpljenje nečega što ne odobravamo, dopuštanje nečega što se inače smatra lošim. 
A zašto se tolerira nešto što ne odobravamo, zašto se dopušta nešto što smatramo lošim? Zašto se prema nasilništvu i nasilnicima izuzetno blago postupa i izriču uglavnom blage kazne, od roditeljskog doma, preko škole do sudova. Je li to ravnodušnost, kukavičluk, strah...
Psiholozi upozoravaju kako ovakva prividna »tolerancija« predstavlja realnu opasnost za svaku zemlju, zato što razara temeljne društvene vrijednosti i štiti i jača ekstremno netolerantne grupe. 
Porast destruktivnog socijalnog ponašanja, pak, objašnjavaju i činjenicom da smo jako dugo bili okruženi veoma surovim nasiljem i sukobima, s destruktivnom ratnom propagandom, čime su pomaknute barijere prema nasilju. A kad su barijere jednom pomaknute i socijalne norme koje čuvaju društvo od destrukcije popustile – teško ih je vratiti u normalu. 
J. D. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika