Tema Tema

Teško do stvarnog dijaloga

 Uvjeren sam da hrvatska zajednica zajedno s Crkvom može organizirati Dužijancu kakva je bila i do sada, a gradonačelnik i gradska uprava neka odluče treba li im takva manifestacija, kaže mons. dr. Andrija Anišić * Razgovori se pokušavaju usmjeriti u područje politike, koja je ovaj problem i stvorila, ovaj put se pokušava ubaciti u subotičku skupštinu, čak i pod tutorstvo gradonačelnika, kao da je naš svijet nezreo da sam vodi razgovore!?, smatra dr. sc. Slaven Bačić
 
 
 
Polemika oko pitanja – čija je Dužijanca  i tko ju treba organizirati, redovito se zna ponoviti prilikom središnje proslave te žetvene svečanosti u Subotici. Tako je bilo i ove godine. U televizijskom »duelu« o ovom pitanju na TV K23 govorili su Andrija Anišić i Mirko Bajić, a o sadržaju ove polemike mogli ste čitati u jednom od ranijih brojeva našeg tjednika. U priči oko Dužijance oglasio se i Gradski odbor Socijalističke partije Srbije koji smatra kako Dužijanci, kao gradskoj manifestaciji, ne treba pridavati bilo kakav nacionalni ili vjerski predznak, dok je Savez bačkih Bunjevaca (SBB) u svojem priopćenju zatražio dijalog političkih predstavnika Hrvata i političkih predstavnika Bunjevaca u Skupštini grada, pod okriljem gradonačelnika Subotice, s temom: »kako ubuduće organizirati Dužijancu kao gradsku manifestaciju, a da to bude mjesto okupljanja i sabornosti a ne nesporazuma i razdora«.
»Smatramo da je dogovor moguć. Potrebno je samo jedno ‘i’! Odnosno, da se ubuduće umjesto Hrvati-Bunjevci, hrvatski Bunjevci, bunjevački Hrvati i slično koristi gramatički i faktički jedino moguć termin: Hrvati i Bunjevci, odnosno Bunjevci i Hrvati. Kako će se netko izjašnjavati njegova je osobna stvar, ali pojam i naziv nacionalne manjine je jasan i nedvosmislen«, navodi se u priopćenju SBB-a.
 
D.B.P
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika