Kolumne Kolumne

Sramota

Završena je rekonstrukcija Vlade Srbije. Ni nova, kao niti stara Vlada u svome sastavu nema ministra za ljudska i manjinska prava, ili makar ministra bez portfelja koji bi se bavio ljudskim i manjinskim pravima, ali zato ima ministra bez portfelja koji će se baviti KiM. U trodnevnoj raspravi je i to pitanje bilo postavljeno od strane pojedinih predstavnika nacionalnih manjina, kao i pitanje o tome kakva će biti nova politika rekonstruirane Vlade prema ostvarivanju manjinskih prava u kulturi, informiranju, obrazovanju. 
Odgovarajući na jedno od takvih pitanja, konkretno Bálintu Pásztoru, prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao kako će u području informiranja »sačuvati sve programe na manjinskim jezicima i na javnom pokrajinskom servisu, kao što ćemo sačuvati sve ono što su ne samo dometi međunarodnog javnog prava u smislu zaštite ljudskih i manjinskih prava, već i više od toga«.
Kako će se nova Vlada i novi ministar prosvjete odnositi prema problemu udžbenika »novih« nacionalnih manjina, kako će se novi ministar kulture odnositi prema zaštiti kulturne baštine manjina, informiranju na jezicima nacionalnih manjina – sve su to nepoznanice. 
Za sada nam o tome jedino govori stav prvog potpredsjednika Vlade koji je iznio u intervjuu Jutarnjem listu, govoreći o položaju hrvatske manjine i decenijskom problemu netiskanja udžbenika, da je »sramota za Srbiju što jedan tako mali problem nije uspjela riješiti godinama«. 
Zaista sramota. 
Vučić je također istaknuo kako želi da i Hrvati budu dio jedinstvene zajednice, multietničke Vojvodine, i da potpuno uživaju sva prava koja im jamči naš Ustav, ali i najviši standardi EU. Želimo i mi i vjerujemo da će možda sada, kad to kaže, kako ga nazivaju, najmoćniji čovjek u Srbiji, različiti političari laške prevaliti riječ Hrvati ili hrvatska nacionalna manjiina u Srbiji. Do sada to nije bio slučaj pa su Hrvate, premda mnogobrojnije od nekih drugih manjina, kad se govori o nacionalnim zajednicama koje žive u Srbiji, najčešće izbjegavali navesti. A takav je bio i tretman. 
J. D.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika