Intervju Intervju

Novinarstvo je danas manje poželjna profesija

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić rođen je 1963. godine u Janjevu na Kosovu, gdje je završio osnovnu školu. Nakon srednjoškolske naobrazbe u Prištini otišao je studirati u Zagreb, već tijekom studija politologije novinarstvo mu je »ušlo u krv« i zauvijek postalo dio njegova profesionalnog usmjerenja. Ovaj je diplomirani politolog već gotovo četvrt stoljeća sportski novinar renomiranog hrvatskog dnevnika »Večernji list«, a iznimno je aktivan u organizaciji koja štiti prava hrvatskih novinara.
 
 
 
 
HR: Kako su izgledali vaši novinarski počeci koji će, kako će vrijeme pokazati, trajno obilježiti budući profesionalni izbor?
Prve novinske tekstove sam počeo objavljivati u »Studentskom listu« i »Poletu«, a surađivao sam i na tada tek pokrenutom Radiju 101. Od 1987. godine, nešto prije Univerzijade u Zagrebu počeo sam surađivati u Večernjem listu, gdje sam od 1990. godine stalno uposlen radeći u sportskoj redakciji.
HR: Što je utjecalo na budući profesionalni odabir i zašto baš sportsko novinarstvo?
Još sam se kao klinac već htio baviti novinarstvom, ne znajući uopće postoji li kakva škola za ovu profesiju i kakav je obrazovni put, ali volio sam sport i nas nekoliko prijatelja smo se okupljali u mojoj šupi i glumili kao da prenosimo važne sportske događaje i utakmice. Tada su bili popularni Ivo Tomić, Jura Dodig, Marko Marković, Petar Lazović i drugi, i svaki od nas bi dobio ulogu jednog od njih i mi bismo insinuirali tadašnju sportsku radijsku emisiju Vrijeme sporta i razonode, uskakajući jedan drugome u riječ s događanjima na našim izmišljenim susretima koje smo prenosili. Tako je dječja igra kasnije postala moje zanimanje, ali sam se opredijelio za pisano, a ne radijsko novinarstvo.
 
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika