Kolumne Kolumne

Ozbiljne teme

Možda će naši čitatelji koji vole »teže« članke s »ozbiljnim« političkim i ekonomskim temama biti nezadovoljni ovim brojem tjednika, jer je prepun festivala, folklora, manifestacija... Broj je prepun nasmijanih lica, mladosti i ljepote, tradicije i nošnji... No, premda se svrstavaju u kategoriju »lakih« tema, ipak niti gradski ili seoski festivali i događanja nisu ni malo neozbiljna stvar. Znaju to organizatori, a sve više to cijene i sve brojniji posjetitelji. 
Tako je festival tradicije, kulture i hrane u Monoštoru pod nazivom »Bodrog fest« ove godine okupio oko deset tisuća ljudi. Manifestacija koja ima za cilj promidžbu i očuvanje kulturne baštine, među ostalim i hrvatske, zatim običaja, starih tradicijskih obrta, glazbe, nošnji, gastronomije, te prirodnih bogatstava sela iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Nije ni malo neozbiljna stvar za turističku promidžbu, pa i gospodarstvo ovoga sela, koje broji tri i pol tisuće stanovnika, okupiti deset tisuća ljudi.
U Srijemskoj Mitrovici deseti put za redom održan je Srijem folk fest, međunarodna smotra folklora,  na kojem su sudjelovali folklorni ansambli iz Srijema te dvanaest zemalja iz Europe, Južne Amerike i Azije. U trajanju od četiri dana ova je smotra ukazala na glazbeno i plesno bogatstvo nastalo na tri kontinenta, ali opet blisko svima. I kako tvrdi naš dopisnik, očuvanje narodnih plesova i nošnji je neupitno važno, pa čak i možda najvažnije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine jednoga naroda. Koliko je bilo zanimanje posjetitelja svjedočila je dobra posjećenost svake večeri na kojima su se predstavljala folklorna društva, među njima i srijemskih Hrvata.
U Šidu su krenuli sličnim putem, organizirana je, vrlo uspješno, druga fijakerijada – uz natjecateljski dio održan je i revijalni dio – defile fijakera kroz grad u kojem su uživali brojni posjetitelji. Nova uspješna manifestacija?
I na koncu, ali ne i na posljednjem mjestu, održana je središnja svečanost Dužijance u Subotici. Svim bunjevačkim Hrvatima, uz somborsku Dužionicu, najljepša i najznačajnija manifestacija na kojoj se prikazuje bogatstvo njihove tradicijske materijalne i nematerijalne baštine. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika