Kolumne Kolumne

Ozbiljne teme

Možda će naši čitatelji koji vole »teže« članke s »ozbiljnim« političkim i ekonomskim temama biti nezadovoljni ovim brojem tjednika, jer je prepun festivala, folklora, manifestacija... Broj je prepun nasmijanih lica, mladosti i ljepote, tradicije i nošnji... No, premda se svrstavaju u kategoriju »lakih« tema, ipak niti gradski ili seoski festivali i događanja nisu ni malo neozbiljna stvar. Znaju to organizatori, a sve više to cijene i sve brojniji posjetitelji. 
Tako je festival tradicije, kulture i hrane u Monoštoru pod nazivom »Bodrog fest« ove godine okupio oko deset tisuća ljudi. Manifestacija koja ima za cilj promidžbu i očuvanje kulturne baštine, među ostalim i hrvatske, zatim običaja, starih tradicijskih obrta, glazbe, nošnji, gastronomije, te prirodnih bogatstava sela iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Nije ni malo neozbiljna stvar za turističku promidžbu, pa i gospodarstvo ovoga sela, koje broji tri i pol tisuće stanovnika, okupiti deset tisuća ljudi.
U Srijemskoj Mitrovici deseti put za redom održan je Srijem folk fest, međunarodna smotra folklora,  na kojem su sudjelovali folklorni ansambli iz Srijema te dvanaest zemalja iz Europe, Južne Amerike i Azije. U trajanju od četiri dana ova je smotra ukazala na glazbeno i plesno bogatstvo nastalo na tri kontinenta, ali opet blisko svima. I kako tvrdi naš dopisnik, očuvanje narodnih plesova i nošnji je neupitno važno, pa čak i možda najvažnije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine jednoga naroda. Koliko je bilo zanimanje posjetitelja svjedočila je dobra posjećenost svake večeri na kojima su se predstavljala folklorna društva, među njima i srijemskih Hrvata.
U Šidu su krenuli sličnim putem, organizirana je, vrlo uspješno, druga fijakerijada – uz natjecateljski dio održan je i revijalni dio – defile fijakera kroz grad u kojem su uživali brojni posjetitelji. Nova uspješna manifestacija?
I na koncu, ali ne i na posljednjem mjestu, održana je središnja svečanost Dužijance u Subotici. Svim bunjevačkim Hrvatima, uz somborsku Dužionicu, najljepša i najznačajnija manifestacija na kojoj se prikazuje bogatstvo njihove tradicijske materijalne i nematerijalne baštine. 
J. D.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika