Aktualno Aktualno

U rujnu pregovori Hrvatske i Srbije oko otvaranja granice Vukovar - Bač

Tijekom idućeg mjeseca trebali bi započeti pregovori između Hrvatske i Srbije o ponovnom otvaranju za promet graničnog prijelaza preko Dunava između Vukovara i Bača.
Najava je to iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske na raniji dopis vukovarskog gradonačelnika Željka Saboa, koji je ukazao na taj problem i veliki interes građana koji su koristili prijelaz. U dopisu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić navodi se da je u siječnju ove godine hrvatska strana diplomatskim putem obavijestila srbijansku stranu da se nakon 1. srpnja 2013. godine, odnosno od datuma ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, postojeći Sporazum o pograničnom prometu, koji je u privremenoj primjeni od 1997., više neće moći nastaviti primjenjivati, jer takav pogranični režim nije u skladu sa zakonodavstvom EU.
 
 
 
 
 
»Tom prigodom Republika Hrvatska je ponovila poziv da bi što prije trebalo započeti s pregovorima o novom Sporazumu o pograničnom prometu i to na osnovi teksta hrvatskog prijedloga novog Sporazuma i poziva za početak pregovora, dostavljenih još sredinom 2011. godine. Na žalost, srbijanska strana cijelo to vrijeme nije pokazala interes da s Republikom Hrvatskom započne pregovore i sklopi novi Sporazum o pograničnom prometu, koji bi bio usklađen s zakonodavstvom EU i koji bi onda osigurao lakše prelaženje granice i boravak u susjednom pograničnom području i nakon ulaska RH u EU «, navodi se u odgovoru Vesne Pusić.
Prekid rada graničnog prijelaza imao je za posljedicu i prekid plovidbe Dunavom trajekta Golubica, koji je povezivao Vukovar i vojvođansku općinu Bač, za čiju je nabavu Kraljevina Nizozemska izdvojila oko milijun eura. Ipak, iz Ministarstva se nadaju da će pregovori dati rezultata i da će građani ponovno ubrzo moći koristiti ovaj granični prijelaz.
Večernji list
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika