Tema Tema

U Somboru održana 79. »Dužionica«

 
 
      
Gdje ima kruha - ima i mira, gdje ima mira - tu je i ljubavi i blagostanja. Znali su to naši stari, znamo i mi, riječi su ovogodišnje bandašice Mariele Parčetić
 
Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« održalo  je u nedjelju, 28. srpnja, Dužionicu, tradicionalnu manifestaciju, kojom se obilježava završetak žetve. Bila je 79. godina za redom da Hrvati u Somboru na ovakav način zahvaljuju Bogu na uspješno obavljenoj žetvi i na novom kruhu. Ovogodišnji bandaš i bandašica bili su Antonio Gromilović i Mariela Parčetić. 
Proslava je počela okupljanjem sudionika »Dužionice« u Hrvatskom domu, nakon čega je svečana povorka predvođena najmlađim sudionicima prošla središtem grada do crkve Svetog Trojstva, gdje je održana svečana sveta misa na kojoj je posvećen kruh od novog žita. Misu je služio velečasni Jakob  Fajfer, župnik iz Odžaka. »Kada su ovakvi trenuci da se zahvaljujemo Bogu za zemaljske plodove, dobro se prisjetiti molitve – molimo Boga da se znamo služiti ovozemaljskim materijalnim dobrima radi spasenja i zadobivanja nebeskog kraljevstva. Danas, dok zahvaljujemo Bogu za sve plodove, najprije trebamo zahvaljivati za plod čovjeka. Da zahvaljujemo jedni za druge, da nas ima, da vodimo brigu jedni o drugima. To je bit kršćanstva«, kazao je velečasni Fajfer. 
 
Kruh – simbol opstanka zajednice
 
Nakon svete mise sudionici Dužionice okupili su se na Trgu Svetog Trojstva ispred Gradske kuće, a odatle se u povorci glavnom somborskom ulicom uputili u Županiju, gdje ih je primio gradonačelnik Sombora Nemanja Delić. Ovogodišnja bandašica Mariela Parčetić uručujući kruh od novog žita gradonačelniku obratila se prvom čovjeku Grada Sombora ovim riječima. »Imam čast i zadovoljstvo da u ime HKUD-a ‘Vladimir Nazor’, svih sudionika  i gostiju ‘Dužionice’ pozdravim Vas i Vaše suradnike. Naše društvo, kao osvjedočeni čuvar tradicije i običaja Hrvata na ovim prostorima, slavi danas 79. ‘Dužionicu’. Kruh, dar Božji, plod zemlje i ljudskog rada bio je i ostao simbol života, obitelji, dobrote i ljubavi, ali i opstanka cijele zajednice. Gdje ima kruha - ima i mira, gdje ima mira - tu je i ljubavi i blagostanja. Znali su to naši stari, znamo i mi. Zato su vrijedni žeteoci brižljivo sakupili svako zrno, a vješte ruke naših domaćica pripravile kruh od novog žita. S istim žarom, kao i naši preci, i mi smo danas zahvalili Bogu na uspješnoj žetvi i prinijeli kruh na blagoslov, te ga sada darujemo Vama. Darivanje blagoslovljenog kruha od novog žita gradonačelniku je, poslije svete mise, najsvečaniji čin ‘Dužionice’. Stoga primite ovaj naš blagoslovljeni kruh kao simbol međusobne povezanosti i mira, te ga podijelite svim građanima Sombora«. Zahvaljujući se na darovanom kruhu gradonačelnik Delić je istaknuo: »Slaveći ‘Dužionicu’ vi obilježavate i ono što su običaji i tradicija naroda s naših prostora, ali to sve više postaje i jedan veliki kulturni događaj i jedna od najvećih manifestacija tijekom ljeta koje se dešavaju u Somboru. Novi kruh koji ste mi donijeli jest simbol da smo imali rodnu godinu. No, najvažnije je da mi ovdje u Gradu Sombor njegujemo zajedništvo i kada je godina rodna i kada je godina manje dobra. Bitno je da svi zajedno pod ovim jednim Suncem dijelimo sudbinu i ono što su plodovi ove zemlje. Naši narodi koji žive na ovim prostorima oduvijek su živjeli na ovoj zemlji i od ove zemlje i na njoj vrijedno radili. Ovaj običaj koji danas svi zajedno proslavljamo simbolizira i vrednoću naših ljudi. Naši paori i domaćini imaće berićetan rod ove godine, ali ovaj kruh je potvrda da neće biti naših gladnih sugrađana«.
 
       
 
Identitetski element ovdašnjih Hrvata
 
Proslava „Dužionice“ nastavljena je u Hrvatskom domu, gdje je za sve sudionike priređen svečani ručak. »Tradicija ‘Dužionice’ u Somboru duga je skoro 80 godina, u Subotici više od stoljeća i to je jedan od ključnih identitetskih elemenata u Hrvata na ovim prostorima. Usudio bih se reći da to nije samo hrvatska tradicija već jedan od elemenata koji su Hrvati utkali već i u vojvođanski tradiciju, jer to je manifestacija koju podupiru dva velika grada u Vojvodini – Subotica i Sombor«, rekao je generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić. Predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor« Mata Matarić zahvalio se svim sudionicima i gostima. On je istaknuo značaj tradicije koja je duga 79 godina, a u šali je napravio usporedbu da u dvorani Hrvatskog doma nema starijeg od »Dužionice«.
Među uzvanicima na ovogodišnoj »Dužionici« bili su: konzul RH u Subotici Neven Marčić, tajnik HNV-a Željko Pakledinac, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, ravnatelj NIU »Hrvatska riječ« Ivan Karan, èlan predsjedništva DSHV-a Pero Horvacki, pomoænik pokrajinskog tajnika za kulturu  i informiranje Milan Micić, gradonačelnik Sombora Nemanja Delić, kao i gosti iz Širokog Polja i Osijeka.
 
Zlata Vasiljević 
 
                        
 
Književna večer i »Miroljub«
 
U sklopu proslave »Dužionice« u četvrtak, 25. srpnja, u Hrvatskom domu organiziran je program na kome su predstavljeni bandaš i bandašica, a sudionici programa bili su pjesnici »Lire naïve« iz Sombora, Lemeša i Čonoplje, koji su govorili stihove svojih pjesama, kao i pjevačka skupina »Nazora«. Za »Dužionicu« je pripremljen i novi broj »Miroljuba«, lista koji priprema i izdaje HKUD »Vladimir Nazor«. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika