Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dužijanca u Maloj Bosni

 
 
 
Vjernici župe Presvetoga Trojstva u Maloj Bosni su u nedjelju, 28. srpnja, proslavili ovogodišnju Dužijancu. U obnovljenoj mjesnoj crkvi prvenstveno su zahvalili dragom Bogu za ovogodišnji rod pšenice, a zatim i na svim drugim darovima. Nedavno obnovljena crkva, kao i nove ogrulje, također su dodatni razlog za zahvalu, ali i slavlje. 
Proslava žetvenih svečanosti u Maloj Bosni započela je svečanom svetom misom, koju je predvodio  mladomisnik vlč. Vinko Cvijin uz koncelebraciju tamošnjeg župnika vlč. Dragana Muharema. 
Ovogodišnje predvoditelje, bandaša Marka Franciškovića i bandašicu Biljanu Kovač, kao i male bandašice Danijelu Đukić i Danu Jurić i malog bandaša Josipa Jurića, pokraj svećenika dočekali su mladi obučeni u narodnu nošnju. 
U prigodnoj homiliji predvoditelj slavlja vlč. Vinko Cvijin naglasak je stavio na suradnju Boga i čovjeka, te da je Dužijanca susret s Bogom i čovjekom. »Upravo radom se ostvaruje suradnja Boga i čovjeka, a kako bi se što bolje dogovorili, potreban je dijalog, točnije molitva, kojoj nas je naučio Isus«, naglasio je propovijednik. 
Slavlje je nastavljeno u večernjim satima, kada je održana svečana akademija, u sklopu koje su blagoslovljene nove orgulje u crkvi, te je priređen glazbeni program. Uz župni zbor, nastupili su i Mješoviti katedralni zbor Albe Vidaković te Collegium musicum catholicum pod ravnanjem Miroslava Stantića, dok je na orguljama nastupio mr. Kornelije Vizin. 
Kako i priliči Dužijanci, slavlje je završeno tradicionalnim Bandašicinim kolom. 
Ž. V.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika