Kolumne Kolumne

Umjesto EPP-a

 
 
Grubo prekidanje gotovo svih programskih sadržaja na televiziji – tzv. stankama za EPP, koje znaju potrajati i po deset minuta, jedan je od razloga zbog kojega više volim čitati novine. Bar se ne nerviram zbog propagandnog nasilja, kada ljetne žege ionako tanje živce. Istini za volju, jedino još nisam vidio da se prekida crtani film, zbog EPP stanke. No, nije nova vijest da živimo u dobu koje karakterizira i programirana proizvodnja »potrošačkog duha«, dakle programirano zaglupljivanje u vidu reklamnih poruka o dobrobiti i sreći, ako kupimo neku robu iz širokog proizvodnog spektra, pa bilo to i kemijsko sredstvo protiv stvaranja kamenca u stroju za pranje rublja.   
Na stranu sada što reklame nisu samo način pozicioniranja određenih proizvoda na tržištu, nego i sredstvo za formiranje konformističkog društva konzumenata, ali glede samih medija, činjenica je da većina ne bi mogla opstati bez emitiranja ekonomske propagande. Ipak, urednici bi se usred okupacije jeftinih, kič TV programa, bar ponekad mogli sjetiti devize britanskog BBC-a, koja je postavljena još tridesetih godina prošlog stoljeća, a glasi ovako: »Mi ne proizvodimo program kakav ljudi vole i žele, već program kakav trebaju voljeti i željeti.« 
Kada sam već spominjao kako mi je čitanje novina draže od gledanja raznih sadržaja na televiziji, može mi se na prvu loptu odmah postaviti pitanje – a kojih novina? Odavno u Srbiji ne postoji podjela na režimske i neovisne novine, kao u vrijeme Miloševićeva režima. Sada postoji podjela na tabloide i novine koje su poznate kao kvalitetne, ali bez obzira na tu podjelu, može mi se predbaciti da i u tiskanim medijima, gdje moje čitateljsko zadovoljstvo ne prekidaju stanke za EPP, vlada dominacija političkih tema i da se rijetko, tek sporadično, mogu čuti drugačija mišljenja i analize o procesima u društvu od jednakog stava i konsenzusa o određenim pitanjima onih političara koji su na vlasti, dok je kultura gurnuta na marginu.
Kao ni do sada, u našem tjedniku nećete pronaći instant rješenja za određene probleme s kojima se susreće ovdašnja hrvatska zajednica, pratili smo i kulturna događanja u seoskim sredinama koja su vezana uz Hrvate u Bačkoj, koja otkrivaju lokalnu kulturu, i priče koje se zaobilaze ili znatno teže dolaze do medijske pozornosti, a umjesto EPP stanke donosimo reportažu o oplemenjenom prirodnom ambijentu na njivi između naselja Aleksa Šantić i Lemeš, gdje ga kreacije postavljenih lutki među suncokretima čine posebnim, kao mali djelić uklopljen u cjelokupnnost s jasnom porukom da smo dio prirode s kojom živimo u simbiozi.
 
Z. S.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika