Kultura Kultura

Solidna zainteresiranost za tradicijsku kulturu

 
 
 
Stjecanje novih znanja i vještina voditelja i članova folklornih i tamburaških skupina koji plešu, sviraju ili žele naučiti plesati bunjevačke plesove u sredini koja je samo izvorište ovoga načina plesanja i sviranja, odnosno njegova autentična lokacija, bio je cilj drugog po redu »Seminara bunjevačkog stvaralaštva«, koji je održan u Tavankutu od 16. do 20. srpnja, a u organizaciji mjesnog HKPD-a »Matija Gubec«. 
Ideja o pokretanju seminara upravo na ovoj lokaciji javila se prošle godine. Program ovogodišnjeg seminara obuhvatio je tri  cjeline: osnove bunjevačkih plesova, tradicijsku glazbu i izradu suvenira od slame. 
 
Ples i nošnja
Na plesnom su seminaru prezentirani: izvorni oblik izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačke narodne nošnje, pjesme koje su u Tavankutu uz ples pjevane, dječje igre te običaj »kraljice«. Polaznici su imali prigodu zaplesati s nekima od plesača starijih generacijskih skupina, kao i pogledati demonstraciju običaja »kraljice« u izvedbi dviju skupina kraljica – iz Kera i iz Tavankuta. Uz praktična plesna predavanja polaznicima je prezentiran način tradicijskog odijevanja bunjevačke nošnje, prilagođen potrebama scenskih nastupa, pri čemu su se polaznici upoznali i sa specifičnom tehnikom povezivanja ženskog oglavlja »marame na dva kraja«. Na dan završetka seminara, u subotu 20. srpnja, u programu koji se održava uoči tavankutske dužijance, a pod nazivom »Risarsko veče«, polaznici seminara su sudjelovali s jednom plesnom točkom kojom su prezentirali stečena znanja. 
 
Melodije, povijest, slama
Drugi dio seminara nosio je naziv »Bunjevačke tradicijske melodije (u pjesmi  i plesu)«. O tamburi kao narodnom glazbalu Bunjevaca, tehnici sviranja na tamburi, tamburaškom orkestru, dirigiranju i radu s orkestrom, tamburaškoj literaturi s akcentom na bunjevačke zapise predavao je prof. Vojislav Temunović. Treći se dio seminara odnosio na izradu perlica i suvenira od slame, odnosno osnovama svladavanja tehnika pripreme slame i izrade predmeta. 
Predavači na seminaru, uz već spomenutog Temunovića, bili su: voditelj folklornog odjela HKPD-a »Matija Gubec« Ivica Dulić, koji je govorio o izvornim oblicima bunjevačkih plesova s osvrtom na tradicijsko i scensko oblačenje; dipl. ing. tekstila Kata Suknović, koja je govorila o vrstama tekstila stare bunjevačke nošnje te primjeni novih materijala u izradi novih nošnji prema starim predlošcima; diplomirana etnomuzikologinja Tamara Štricki je nazočne upoznala s pjevanjem i pjesmama Bunjevaca; prof. povijesti Ljubica Vuković Dulić govorila je »O povijesti  Bunjevaca«: dipl. pravnik Ladislav Suknović izlagao je na temu »O povijesti HKPD ‘Matija Gubec’ iz Tavankuta«; dok je predavačica i demonstratorica radionice izrade suvenira i perlica od slame bila Jozefina Skenderović, uz asistiranje Branke Vujić.
 
 
I. D.
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika