Kolumne Kolumne

Novac i ljudska prava

Izišao je drugi broj »Minority News«, mjesečnog e-biltena o životu manjinskih zajednica u Srbiji. Ovaj projekt se sprovodi uz pomoć Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, a pokrenuo ga je Centar za istraživanja migracija iz Beograda. Osim mjesečnog biltena, pokrenut je i informativni portal, a projektom je predviđeno i organiziranje okruglih stolova, kojima organizatori namjeravaju utjecati na opću razinu informiranosti pripadnika nacionalnih manjina, ali i na razinu informiranosti o nacionalnim manjinama u Srbiji. 
Red je onda vidjeti što donosi »Minority News«, u prijevodu »Manjinske novosti«, medij naslovljen kao »projekt za bolju komunikaciju, koordinaciju i suradnju«. 
Na naslovnici drugog broja je visoka komesarka UN za ljudska prava Navanethem Pillay, koja je nedavno posjetila Beograd i izjavila kako »za poštovanje ljudskih prava nije potreban novac«. Naslov je intrigantan, budući da je jedno od uvriježenih mišljenja u Srbiji kako manjinska prava suviše koštaju – pa ako manjine žele škole i medije na svome jeziku, onda to same trebaju i platiti. Isto tako je novac, odnosno njegov nedostatak, najčešći alibi i opravdanje državnim tijelima za neispunjavanje obveza koje proizlaze iz zakona i potpisanih međunarodnih dokumenata. Ne treba ići dalje od primjera udžbenika na hrvatskom jeziku za što, kako saznajemo, opet nema »državnog« novca, unatoč postignutom dogovoru u Ministarstvu prosvjete i znanosti u Beogradu, unatoč javno izrečenim obećanjima od strane najviših dužnosnika Srbije...
»Nema novca« – rečenica je koja se prečesto čuje od strane državnih tijela kada je riječ o ostvarivanju prava manjina u Srbiji. Kao da i manjine ne plaćaju porez, kao da i u državnom vrhu vlada mišljenje kako manjine suviše koštaju, pa ako žele knjige na vlastitom jeziku, nek se same snađu. Čini mi se da visoka komesarka nije na to mislila kad je rekla rečenicu s naslovnice. 
Ima još interesantnih stvari u drugom broju biltena MN, a to je da se u Srbiji po prvi put uvodi evidencija o nacionalnoj pripadnosti zaposlenih i o uporabi jezika nacionalnih manjina u radu uprava na svim razinama vlasti. Konačno, kad se ovaj posao završi, što je obveza Srbije još iz 2009. godine, moći će se pouzdano govoriti o tome jesu li ili nisu ravnomjerno zastupljeni i pripadnici nacionalnih manjina u državnoj upravi, a isto tako i u pravosuđu i policiji. Bit će jedan izgovor manje. Ali i dalje ostaje onaj prvi. 
J. D. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika