Tema Tema

Kujundžić-Juhas kao statistička pravilnost

Ako je »svečanoj povorci« namijenjena uloga središnje manifestacije, onda je »Takmičenje risara« bez dvojbe najatraktivniji događaj svake »Dužijance«. Ova povijesno-etnološko-kulturno-obrazovna manifestacija posjetiteljima pruža pregršt sadržaja kojih se sva ostala 364 dana u godini stariji samo mogu prisjećati, a oni mlađi – ako za to imaju zanimanja – od njih samo slušati. Ipak, za dolazak na »Takmičenje risara« presudna je dobra volja i imanje nosa za aromu jutarnjeg strnjišta, još natopljenog rosom, i postojanje osjećaja za ljepotu koju pruža pitoreskan krajolik panonskog prostora.
 
 
 
 
Na imanju Albe i Jozefine Stipić
 
Takvo ozračje, oplemenjeno lijepim vremenom, pružilo je prošle subote i imanje Albe i Jozefine Stipić u Maloj Bosni, koji su bili domaćini »Takmičenja risara«. Nakon što su risari »ispleli uža«, na imanje Stipićevih stigli su visoki dužnosnici: gradonačelnik Subotice Modest Dulić, praćen predstavnicima lokalne samouprave; predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Skupštini Srbije Petar Kuntić, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, »sestrinske stranke« DSHV-u, Tomislav Karamarko, praćen visokim dužnosnicima svoje stranke...
Skupa s risarima, oni i više stotina nenabrojanih gostiju, zauzeli su pozicije na svakoj od »VIP bala slame« kako bi uživali u obrednom »risarskom ručku« na čijem su meniju uvijek iste, a opet tako drage delicije: domaći »kruv«, »bila slanina«, »mlivena paprika«, »kiselna« i crni luk. Punih trbuha, kako i valja, lakše se odmah zatim pratio tuđi napor. Različitim tehnikama i brzinom risarski parovi su – što za kamere, što za tuđe oči, a ponajviše za sebe – nastojali svladati zadanu parcelu što temeljnije, niže, čistije i brže. Nakon njih na scenu, odnosno na žito, su nastupili majstori starih zanata, prikazujući – opet kamerama, fotoaparatima, očima i, naravno, sebi – nekadašnji način vršidbe na starim strojevima, uključujući i najbližeg srodnika kombajna – vršalicu.
 
Zlatko Romić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika