Tema Tema

Uskraćivanje prava ili narušavanje Ustava?

Pred Ustavnim sudom Srbije prošloga je utorka održana javna rasprava o ocjeni ustavnosti 14 odredaba Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. Ustavnom sudu je podneseno devet inicijativa za utvrđivanje ustavnosti, od kojih su neke odbačene, a odlučeno je da provjeru ustavnosti između ostalih prođu i odredbe u kojima se definiraju nadležnosti, odnosi s republičkim, pokrajinskim i lokalnim tijelima, kao i međunarodna i regionalna suradnja.
Podnositelji zahtjeva za ocjenu ustavnosti su: Asocijacija za unapređenje položaja nacionalnih manjina, Civilna udruga Mađara u Vojvodini za prava manjina – ARGUS, »Nova srpska politička misao«, Udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektroničkih medija, kao i inicijatori iz Pančeva, Subotice, Palića i Subotinca (među kojima i Blaško Temunović te Grgo Bačlija iz nekadašnje Hrvatsko bunjevačko šokačke stranke – HBŠS). Osim predstavnika inicijatora, u javnoj raspravi su sudjelovali i predstavnici meritornih državnih tijela te pravni stručnjaci. Pojedini inicijatori ocjene ustavnosti istaknuli su kako pojedine odredbe ovoga Zakona uskraćuju nacionalna prava pripadnika nacionalnih manjina, dok drugi smatraju kako zakonska rješenja narušavaju ustavna načela.
 
 
 
 
 
Poseban birački popis
 
Prema riječima predsjednika nekadašnje HBŠS Blaška Temunovića, ovim zakonom pripadniku nacionalne manjine uskraćeno je pravo birati i biti biran za člana nacionalnog vijeća nacionalne manjine ako se nije upisao u poseban birački popis, istaknuvši kako svako uvjetovanje znači da ostvarivanje ustavnih prava nije slobodno, jer je pripadnik manjine dužan izjasniti se o svojoj pripadnosti.
»Nacionalna su vijeća ovim zakonom uskraćena za nacionalna prava i otežan im je put za političko i društveno djelovanje. Država bi trebala biti iznad svega i ne primoravati pripadnike nacionalnih manjina da pred općinskim tijelima dokazuju kako su pripadnici manjine«, smatra Temunović.
 
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika