Intervju Intervju

Skidanje žiga kolektivne krivnje

Narodni zastupnik i član Predsjedništva Saveza vojvođanskih Mađara Bálint Pásztor govori o pristupnim pregovorima sa Srbijom, politici vladajućih stranaka, međusobnim odnosima pokrajinske i republičke vlasti, te je li SVM suvišna stranka u vladajućoj koaliciji u Subotici.
HR: Vijeće Europe donijelo je odluku o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Srbijom najkasnije u siječnju. Je li na taj način za Srbiju započeo nepovratni proces priključivanja EU, ili je on upitan s obzirom na implementaciju Bruxelleskog sporazuma?
Bez implementacije Bruxelleskog sporazuma sigurno nećemo moći značajno napredovati na ovom putu, ali nadam se da je stremljenje Srbije ka EU postalo nepovratno još prije nekoliko godina.
 
 
 
 
HR: Pred Srbijom je sada dug i težak put usuglašavanja s visokim standardima u svim područjima koji vladaju unutar EU. Što će biti prvi konkretni poslovi koji predstoje i kakve su vaše ocjene o čemu će ovisiti brzina svladavanja tih zahtjeva, imaju li Vlada i državne institucije kapaciteta za realizaciju toga?
To ćemo vidjeti u mjesecima koji dolaze. Nadam se će u siječnju početi i u praksi pregovori s EU, otvarat će se jedno po jedno poglavlje o kojima će početi pregovori i nadam se da će se državna administracija pripremiti za njih. Stoga sam prethodnih tjedana govorio kako ne bi bilo dobro da se organiziraju izbori u vremenu kada se administracija i čitava država trebaju pripremati za predstojeće pregovore, jer tada se nitko ne bi bavio operativnim zadacima koji predstoje: prije svega mislim na formiranje pregovaračkih timova za svako poglavlje, za određivanje glavnog pregovarača, itd. Što se tiče standarda, ovo će sigurno biti dug proces pregovaranja koji će trajati najmanje sedam, osam godina. Izvjesno je za svakoga u ovoj državi, nadam se, da brzina najviše ovisi o implementaciji Bruxelleskog sporazuma. Što se tiče pojedinih poglavlja, za nas pripadnike nacionalnih zajednica svakako je dobro da će pregovori početi s poglavljem koje sadrži pitanja u svezi s ljudskim i manjinskim pravima, a što se tiče ostalih standarda sigurno će se najviše energije ’trošiti’ na pitanje ekologije, poljoprivrede, zaštite potrošača. Mislim da je za svakog građanina Srbije bitno i dobro što će potupno doći do usuglašavanja našeg zakonodavstva s tečevinama EU.
 
Slavica Mamužić
 
Opširnije ut iskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika