Intervju Intervju

Manjine se ne mogu unificirati

Dr. sc. Siniša Tatalović redoviti je profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije iz međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti na prijediplomskim, diplomskim i doktorskim studijima. Bio je potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske od 2003. do 2005. godine, a od 2005. godine obnaša dužnost savjetnika predsjednika RH Ive Josipovića za pitanja političkog sustava. U akademskim krugovima njegovo ime se vezuje uz međunarodne znanstvene skupove koji već šesnaest godina okupljaju ugledne znanstvenike, sveučilišne profesore, stručnjake i političare iz Hrvatske i susjednih zemalja koji se bave tematikom prava nacionalnih manjina. Također je profesor Tatalović organizator zimskih i ljetnih škola s tematikom prava nacionalnih manjina, koje se održavaju u Hrvatskoj, a okupljaju profesore i studente iz regije. Kroz šesnaest godina na ovim skupovima su se znanstvenici bavili različitim temama - od položaja manjina u postkonfliktnim društvima, preko pitanja političkog predstavljanja i kulturne autonomije, do aktualne teme utjecaja članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji na prava nacionalnih manjina. 
 
 
 
 
HR: Inicijator ste i organizator međunarodnih znanstvenih skupova, te ljetnih i zimskih škola koje se bave tematikom prava nacionalnih manjina. Što je cilj ovih skupova?
 
Skupovi koje organiziramo veæ šesnaest godina okupljaju znanstvenike koji se bave manjinskim temama. Okupljaju stručnjake, ali i studente, pa smo tako ove godine prvi put na skup koji je održan na Brijunima pozvali i studente master studija iz Zagreba, Beograda i Podgorice. Pokušavamo svih ovih godina manjinske teme sagledati iz razlièitih perspektiva, ne samo znanstveno nego i praktično. Prije svega nas zanima kako se manjinske politike implementiraju u praksi.
Znanstveni skupovi su do sada imali nekoliko visokih pokroviteljstava, jedne godine je bio pokrovitelj predsjednik Stjepan Mesić, jedne godine tadašnja premijerka Jadranka Kosor, a ove godine je bio predsjednik Ivo Josipović. To govori o jednom ugledu koji skup ima a s obzirom na to da se rezultati svih ovih rasprava publiciraju u znanstvenim časopisima i da se skupovi i medijski prate te se tako i znanstvena i stručna javnost može upoznati o svemu što smo ovdje govorili. Iz ovog iskustva od šesnaest godina vidimo da su neki stavovi koji su bili rezultat rasprave na ovom skupu dobili i svoju praktičnu primjenu.
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika