Kolumne Kolumne

Limunada

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove će godine raspisati natječaj za osnovnu policijsku obuku u Srijemskoj Kamenici. Promidžbene tribine, čiji je cilj animiranje pripadnika nacionalnih manjina za rad u policiji, održane su i u nekoliko gradova Vojvodine. Među ostalim, Misija OESS-a godinama radi i na integraciji pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica u policijsku službu, u čemu ima podršku Republike Srbije. Važno je istaknuti kada netko nešto dobro radi, a ovakav način kampanje uoči upisa u Centar za osnovnu policijsku obuku pridonosi uspostavljanju odnosa povjerenja, koje je zasnovano na dobroj komunikaciji i praktičnoj suradnji između policije i manjina. Naravno, nitko se ne favorizira, nego se daje šansa svima, što i jest uobičajeno u uređenoj 
državi. 
Nadam se da će se u idućim godinama ovakve kampanje provoditi i bez da ih potenciraju određene misije Europske Unije, a kada već pišem o dobroj praksi u ovoj državi, ovoga puta u kontekstu segmenta rada policije, a čiji rad nema smisla bez zakona, Republika Srbija je napravila nedavno još jedan mali korak u zaštiti ljudskih prava uvođenjem zločina iz mržnje u Krivični zakonik. Tako je zločin iz mržnje uveden kao posebna, otežavajuća okolnost u odmjeravanju kazne za djela učinjena iz mržnje na osnovi rase, vjeroispovijesti, nacionalne i etničke pripadnosti, spola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta. To je zakon koji bi osim represivne, morao imati i preventivnu mjeru.
U ponedjeljak smo saznali i kako su na sastanku vladajuće koalicije dogovoreni detalji antikriznih mjera koji se tiču uštede u proračunima ministarstava pojedinačno, uključujući nabave, subvencije i investicije, a to je uvjet da se krene u rebalans proračuna koji bi ubrzo trebala usvojiti Vlada. Što to sve znači? 
Jednostavno – postoji ozbiljan problem u nedostatku gospodarskog rasta i zbog fiskalnog deficita, pa se mora raditi na smanjenju rashodne strane proračuna, pa slijedi i ono uobičajeno tra-la-la – mora se potaknuti gospodarska aktivnost, a valjda će biti i prijedloga Vlade kako to postići.
 
Napravit ću i ja sada mali ljetni tra-la-la intermezzo, koji ću ispuniti rečenicom da je pravo ljeto stiglo nekoliko dana prije kalendarskog, te da smo iz onog kišnog razdoblja ušli u ove veoma visoke temperature. Počinju godišnji odmori za neke, a neki će ići na more, a za one koji hoće raditi, agencije za zapošljavanje objavljuju kako najviše posla trenutačno nude u hrvatskim restoranima i hotelima. Da nije sve tra-la-la govori mi i ono što među ostalim čitam, a nadam se da moja izjava o takvom činu nije rijetka, dakle, o čitanju, a čitam kako u Srijemu radnika nema, te da su duhandžije prinuđeni na uvoz nadničara s juga Srbije, dok ni za dnevnicu od 2.500 dinara dnevno nitko neće raditi na njivi. 
»Borba« je bila jedna od nekadašnjih novina. Tada se govorilo – život je borba, »Borba« košta dva dinara, a dva dinara košta limunada. Rashladite se u ovoj ljetnoj pauzi.
Z. S.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika