Tema Tema

Dunav kao panonsko more

Fotografije i vijesti o  rekordnim vodostajima i poplavama u zapadnoj i središnjoj Europi danima su stizale do nas. Za to smo vrijeme slušali umirujuće informacije o tome kako nama zapravo ne prijeti opasnost i kako vodostaj Dunava ne bi trebao premašiti kotu izvanredne obrane od poplava. Kako se poplavni val približavao Mađarskoj tako se i kod nas počelo shvaćati da je zapravo riječ o  vodostajima koji se mjere jednom u stoljeću i počelo se govoriti i o eventualnoj evakuaciji ugroženih područja.
 
 
 
 
 
Vrh vala iznad sedam metara
 
Prva vodomjerna postaja na ulasku Dunava u Srbiju iz Mađarske je kod Bezdana. Rast vodostaja na toj mjernoj postaji bilježi se od od početka lipnja, a granicu na kojoj se poduzimaju mjere redovite obrane od poplava, koja je na pet metara, Dunav je premašio petog lipnja. Od tada je vodostaj kod Bezdana dnevno rastao po tridesetak centimetara. U ponedjeljak je dostigao 667 centimetara, a na dionici od državne granice do Bogojeva proglašene su mjere izvanredne obrane od poplava, koje se uvode pri vodostaju od sedam metara. »Vodostaj od sedam metara Dunav je kod Bezdana premašio u srijedu ujutro kada su izmjerena 734 centimetra. Izvanredne mjere obrane od poplava znače da se na nasipima dežura 24 sata dnevno, a eventulana kritična mjesta na obrambenim linijama se obilježevaju«, kaže Radoslav Josić, zamjenik voditelja obarne od poplava na sektoru D-12, od državne granice do Bogojeva. Prema Josićevim riječima oko 500 vreća s pijeskom postavljeno je kod Apatina, a u vrijeme našeg razgovora s njim potrebe da se linija obrane ojača vrećama s pijeskom na drugim dijelovima ovog sektora nije bilo. 
Branjeno područje na dionici od granice do Bogojeva za sada nije ugroženo, ali je zato pod vodom nebranjeno područje uz Dunav. Već na pet metara vodu je dobilo vikend naselje Baračka, prvo od granice s Mađarskom, kao i još nekoliko vikend naselja duž Dunava prema Bogojevu. No, na poplave su vikendaši spremni, pa su već kod prvih najava velikih vodostaja vrednije stvari izmjestili na više katove.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika