Tema Tema

Posjed naš, daj nam danas

Kao i zimus - kada je neposredno uoči dražbe Osnovni sud u Subotici donio odluku na temelju zahtjeva Odvjetničkog ureda »Uzelac« (koji zastupa tri crkve) o izuzeću tzv. crkvenog zemljišta iz procesa javnoga nadmetanja - predstavnici triju crkava oglasili su se i prošloga tjedna priopćenjem u kojemu traže da Skupština Grada ne stavi na (jučerašnji) dnevni red odluku kojom se izvan snage stavlja odluka Skupština Općine iz 2007. Pozivajući se na zakonitost nekadašnje odluke i upozoravajući da sudski proces između crkava s jedne i Grada i Ministarstva poljoprivrede s druge strane još nije okončan, predstavnici triju crkava u neuvijenoj formi pozivaju vijećnike da glasuju protiv usvajanja odluke kojom bi im se uskratilo uživanje dosadašnjih povlastica.
 
 
 
 
Na njihovu sreću, vrh lokalne vlasti - na čelu s gradonačelnikom Modestom Dulićem - izišao im je u susret i dva dana prije održavanja sjednice - sa šest glasova za i tri protiv (sve troje iz Saveza vojvođanskih Mađara) - Gradsko vijeće povlači prijedlog da se crkvama uskrati pravo korištenja državnog zemljišta bez naknade. Tim potezom većina u vladajućoj koaliciji donijela je kompromisno rješenje u kojem se od Ministarstva poljoprivrede traži decidiran stav da li da Skupština Grada poništi ili ne poništi odluku iz 2007. Iako je Ministarstvo poljoprivrede i u ožujku ove godine u preporuci da se sve državno zemljište  stavi u program zaštite, uređenja i korištenja, lokalna samouprava s iste adrese traži da potvrdi misli li i sada kao prije. Dulić tvrdi kako je uvjeren da će odgovor iz Beograda stići za dvadesetak dana, te da će se kristalizirani stav naći na dnevnom redu Skupštine Grada za mjesec dana, dodajući kako na taj način poljoprivrednici neće biti oštećeni, jer će dražba za preko 12.000 hektara državnog zemljišta biti održana na vrijeme.
Tako, međutim, ne misle predstavnici Udruge poljoprivrednika »Subotica«, Udruge seljaka »Stari Žednik«, Udruge odgajivača svinja »Bajmok« i Udruge odgajivača goveda sjeverne Vojvodine.
 
Zlatko Romić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika