Tema Tema

Omekšavanje odnosa između Srbije i Hrvatske

 

Kao što smo pisali i u prošlom broju našega tjednika, prvi potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić boravio je 29. travnja u službenom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg se sastao s najvišim hrvatskim dužnosnicima – predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, prvom potpredsjednicom Vlade i šeficom diplomacije Vesnom Pusić, potpredsjednikom Vlade i budućim europskim povjerenikom Nevenom Mimicom i ministrom obrane Antom Kotromanovićem.
 
 
 
 
Posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj u velikoj je mjeri pozitivno ocijenjen u srbijanskoj i hrvatskoj javnosti, s preovlađujućom porukom kako valja pozdraviti svaki korak koji vodi prema stabilizaciji stanja u regiji. Vučić je najviši dužnosnik aktualne srbijanske Vlade koji je posjetio Hrvatsku otkako je ta Vlada preuzela dužnost u srpnju prošle godine. Ovom posjetu prethodilo je nekoliko susreta ministara vanjskih poslova dviju država Vesne Pusić i Ivana Mrkića, kao i beogradski susret dvaju premijera Ivice Dačića i Zorana Milanovića u siječnju ove godine, kada je po prvi puta najavljeno »resetiranje« odnosa. Inače, do zahlađenja na relaciji Beograd - Zagreb došlo je sredinom prošle godine, poslije izbora u Srbiji. Naime, hrvatski političari zauzeli su rezervirani stav prema proeuropskoj opredijeljenosti tada izabranog novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, zbog njegovih političkih ideja s početka 90-ih. Josipović nije otišao na Nikolićevu inauguraciju, a na zahlađenje odnosa, iako odmah
demantirana, utjecala je i izjava Tomislava Nikolića da je »Vukovar bio srpski grad«. Stvari su se dodatno pogoršale u studenom nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima u Haagu. 
 
D.B.P
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika