Aktualno Aktualno

Odnose postaviti na racionalne osnove

 

Prvi potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak u Zagrebu s najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske. Prema najavama, razgovarao je o rješavanju problema i unapređenju međusobnih odnosa između Srbije i Hrvatske. 
U razgovoru za HTV, Vučić je rekao kako je važno odnose između Hrvatske i Srbije postaviti na racionalne osnove, te da različiti pogledi na prošlost ne smiju razdvajati dvije države u budućnosti.
»Važno je da stvari postavimo pragmatično i racionalno. Ono što je bitno za Srbiju i za Hrvatsku je da ti odnosi budu bolji, da to ne radimo zbog toga što to traži bilo tko drugi, već da to radimo u interesu naših država i naših građana«, rekao je Vučić u HTV-ovoj emisiji Tema dana.
Vučić, predsjednik Srpske napredne stranke, najviši je dužnosnik sadašnje srbijanske Vlade koji je boravio u posjetu Zagrebu otkako je ta Vlada stupila na dužnost u srpnju prošle godine.
 
 
 
 
 
 
Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i član Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije Tomislav Žigmanov ocijenio je za Hinu kako je posjet Aleksandra Vučića Zagrebu vjerojatno u funkciji skretanja pozornosti srbijanske javnosti s problema rješavanja kosovskoga pitanja. »S obzirom na posljedice sporazuma između Beograda i Prištine na unutarnjepolitičkom planu, posjet Vučića Zagrebu može biti u funkciji pomicanja pozornosti javnosti u Srbiji na velike probleme oko kosovskoga pitanja te određenoga relaksiranja unutarnjih političkih prilika«, naveo je Žigmanov.
Dodao je kako ga čudi da u pripremu tog posjeta ni na koji način nisu uključeni predstavnici vojvođanskih Hrvata. Kao razlog za njihovo uključivanje u razvijanje odnosa dviju država Žigmanov navodi ignoriranje zahtjeva vodstva vojvođanskih Hrvata za prijemom kod srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, što je službeno zatražio još koncem kolovoza prošle godine DSHV, želeći upoznati srbijanskog predsjednika s položajem i problemima hrvatske manjine u Srbiji.
Premda je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić tijekom nedavna službenoga posjeta Zagrebu obećao riješiti to pitanje, na tome planu ništa nije učinjeno, ističe Žigmanov.
 
H. R.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika