Kolumne Kolumne

Baš kao nekad

 

Baš kao nekad
 
Svaki puta kad se nanovo pokrene pitanje autonomije Vojvodine, kod pripadnika nacionalnih manjina koje stoljećima žive u njoj to stvara određenu nelagodu. Naročito ako je to, kao ovih dana, praćeno retorikom iz devedesetih godina. Naime, kao što to politički predstavnici i predstavnici manjinskih nacionalnih zajednica često ističu, rješavanje svih pitanja vezanih uz ostvarivanje kulturne autonomije neusporedivo lakše ide s predstavnicima pokrajinskih vlasti u odnosu na republičke vlasti. To je i sasvim prirodno, jer su nižim razinama vlasti ovi problemi bliži, u pokrajinskim vlastima zastupljeni su i pripadnici manjina, što na republičkoj razini nije slučaj. Radi se ne samo o senzibiliziranosti za pitanja manjina, iz čega slijedi i politička volja da se ova pitanja rješavaju, već i o redovitom financiranju. A ako ima problema u financiranju pokrajine i ostvarivanju njezinih nadležnosti, vjerojatno je opravdano zapitati se - hoće li i financiranje ostvarivanja kulturne autonomije, ustanova, organizacija i projekata biti na bilo koji način ugroženo? 
Ima li razloga za zabrinutost? Rječnik koji se čuo ovih dana i argumentacija protivnika Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine podsjećaju u mnogome na devedesete godine. Predstavnici oporbe u pokrajinskoj skupštini traže raspisivanje prijevremenih pokrajinskih izbora i zalažu se za »funkcionalnu autonomiju Vojvodine, u skladu s Ustavom i zakonima«. Najavljuju se i masovni prosvjedi u Novom Sadu upravo za danas, zbog namjere da se Deklaracija ipak stavi na dnevni red. Prosvjednicima će biti osiguran prijevoz za dolazak za prosvjede ispred Banovine. Baš kao nekad. 
Ima i druga strana. Koalicija nevladinih organizacija »Građanska Vojvodina« podržala je inicijativu za usvajanje Deklaracije o zaštiti prava Vojvodine i smatra da je »licemjerno tražiti autonomiju za srpsku manjinu na Kosovu, a istovremeno gušiti vojvođansku«. Njihovo je viđenje da bi vlast u Srbiji upravo u ovome trenutku mogla osnažiti svoje pozicije ako bi pokazala na svom primjeru da je spremna na unutrašnju demokratizaciju i suštinsku autonomiju Vojvodine. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika