Aktualno Aktualno

Dogovoreno je što će tko uraditi

 

Djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u Srbiji, u školskoj godini 2013./2014. učit će iz udžbenika tiskanih u Srbiji i bit će izjednačena s drugom djecom u projektu besplatnih udžbenika Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja, obećala je pomoćnica minsitra Vesna Fila na sastanku s čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem, Darkom Sarićem Lukendićem i Anđelom Horvat u Beogradu.     
»Do ovoga je došlo kao realizacija prijašnjeg susreta predstojnice Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Darie Krstičević s Vesnom Fil,a kojem je cilj bio rješenje pitanja udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku, kao i ostvarivanje pune ravnopravnosti u projektu besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola«,  kaže predsjednik HNV-a Slaven Bačić. 
 
 
 
 
 
Država mora osigurati udžbenike
 
»Sada smo se odgovorili točno što tko treba uraditi po procedurama i mislim da će to vrlo brzo biti završeno i na dobrobit djece prije svega. Oni moraju imati udžbenike do rujna, to je ključ«, kaže pomoćnica minisitra Vesna Fila. 
»Mi smo ponudili tu varijantu da se malo angažira nacionalno vijeće, da se angažiraju nakladnici i da se na koncu angažiraju i oni koji trebaju te udžbenike ponuditi, a to su nastavnici, da ih izaberu i onda će to biti vrlo brzo. To nije tako komplicirana procedura koliko je možda bio nedostatak preciznog dogovora između nas«, objašnjava Fila. 
U pogledu financiranja, a što je jedan od ključnih čimbenika u rješavanju pitanja udžbenika, Fila kaže kako  će se u Ministarstvu sigurno naći mogućnosti da se plati nakladnicima »budući da smo mi u obvezi svoj djeci u Srbiji osigurati udžbenike«. 
»Država je obvezna osigurati udžbenike za sve svoje građane, odnosno za svu djecu, a Hrvatsko nacionalno vijeće je osnovano da pomaže u određenim područjima. Obrazovanje je jedno od ključnih područja djelovanja Vijeća, znači da surađuje s institucijama kako bismo bili svi skupa na istom zadatku«, kaže Fila.
Što se tiče projekta besplatnih udžbenika, Fila kaže kako će i taj problem biti riješen i da se radi o »propustu« koji će se ispraviti: »Nisu samo hrvatska djeca u pitanju nego je u prijavama koje su stizale bilo nekog 'šuma na vezama', tako da su neka djeca bila uskraćena za besplatne udžbenike, među njima su tu bila i hrvatska djeca. Ali sasvim slučajno, nikakva namjera nije bila u pitanju.« 
 
J.D.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika