Intervju Intervju

Problemi Hrvata u Srbiji nisu nerješivi

 

S Draganom Đurićem, generalnim konzulom Republike Hrvatske u Subotici,  razgovarali smo šest mjeseci nakon njegova stupanja na ovu dužnost. Imao je priliku  susresti se i s nekim od dugotrajnih problema s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji. Hoće li članstvo Hrvatske u Europskoj Uniji od 1. srpnja ove godine donijeti promjene u odnosima dviju država i položaju hrvatske i srpske manjine, hoće li biti riješeni problemi koji opterećuju hrvatsku zajednicu u Srbiji dugi niz godina? Generalni konzul Đurić smatra kako problemi nisu nerješivi te da, s jedne strane, diplomatski predstavnici Republike Hrvatske, a s druge strane sama hrvatska zajednica u Srbiji, trebaju učiniti dodatne napore da ti problemi napokon budu skinuti s dnevnog reda – svatko u svom području djelovanja.
 
 
 
 
HR: Zbog 1. srpnja ove godine, kada Hrvatska postaje punopravna članica EuropskeUunije, u Hrvatskoj se održavaju izbori za Europski parlament. Hoće li i Generalni konzulat RH u Subotici biti uključen u organizaciju tih izbora?
 
U Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji definirano je da će se izbori za zastupnike za Europski parlament održati prije stupanja Hrvatske u punopravno članstvo 1. srpnja. Tako će hrvatski državljani s pravom glasa imati mogućnost na izborima 13. i 14. travnja 2013. godine i ovdje u Subotici birati 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Na ovim izborima ćemo po prvi puta imati takozvane „otvorene liste“, što znači da će birači – osim za stranku, moći glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasali. 
Dakako i Generalni konzulat RH u Subotici ima svoj dio odgovornosti, jer će izbori biti provedeni i u Republici Srbiji, što znači da će hrvatski državljani moći glasovati u diplomatskim predstavništvima RH u Srbiji – u Veleposlanstvu RH u Beogradu, kao i u prostorijama Generalnog konzulata u RH u Subotici, ovisno o njihovom prebivalištu. Biranje hrvatskih zastupnika u Europski parlament naš je prvi pravi korak u sudjelovanju u politici Europske Unije, a zastupnici u parlamentu jedini su izravno od građana izabrani zastupnici u europskim institucijama i upravo to ih čini vrlo važnima.
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika