Aktualno Aktualno

IPA spaja ljude i države

 

 

Europska budućnost regije profilira se na više načina. Jedan od načina na koji nam Europska Unija pomaže u povezivanju je putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). To je fond kojim se podupiru projekti suradnje. Dulji niz godina IPA funkcionira s raznim susjedima Srbije, a nas se posebice dotiče susjedni program s Hrvatskom.
U prvom raspisu ovog natječaja prije 5 godina javilo se puno aplikanata. Među njima su bile i nevladine udruge, jer njihov rad veoma doprinosi približavanju zajednica s obiju strana granice, te posvećenosti europskim vrijenostima. 
Među projektima koji su prihvaćeni u prvom raspisu bila je i partnerska suradnja subotičkog Centra za ekologiju i održivi razvitak Cekor sa zagrebačkom Zelenom akcijom/Prijateljima zemlje Hrvatska i Zelenim Osijekom iz Osijeka. Radilo se o projektu »K zajednicama koje recikliraju« posvećenom recikliranju, u sklopu kojeg su nikli »reciklažni otoci« u Subotici i Osijeku, mjesta na kojima se prikuplja selektirani otpad. O uspjehu projekta svjedoči pohvala za najbolji projekt te IPA-e.
 
 
 
 
Širenje javne svijesti
 
Direktorica Cekora Nataša Đereg kaže:
»Veoma nam je drago što se među jedanaest odabranih projekata prvog poziva natjčaja IPA 2007 & IPA 2008 našao upravo naš dvogodišnji projekt, kao jedan od ukupno dva iz područja zaštite životnog okoliša, gdje su nositelji projekta nevladine ekološke organizacije. Osim što smo kroz međusobnu, međusektorsku i prekograničnu suradnju povezali i osnažili lokalnu vlast, komunalna poduzeća i nevladine organizacije na području Osječko-baranjske županije i Sjevernobačkog okruga, uspjeli smo i provesti, primjerice, odvajanja otpada po principu od 'vrata do vrata' na dvije lokacije i znatno umanjiti količinu otpada koji odlazi na odlagalište, te smo besplatno podijelili 35 kućnih kompostera. Gradovi Osijek i Subotica imali su sreću kroz ovaj projekt dobiti na dar po pet suvremenih reciklažnih otoka, koja su nakon projekta prešla u njihovo vlasništvo. Nastavljamo rad na širenju javne svijesti o značaju primarne selekcije otpada i nadamo se da će lokalna samouprava početi s primjenom preporuka koje su proistekle iz ovog projekta.« 
 
Nikola Perušić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika