Tema Tema

Na pragu rješenja?

U Republici Hrvatskoj smo dostigli najviše standarde u području zaštite manjina, što se također odnosi i na pripadnike srpskog naroda koji žive u Hrvatskoj i za što vrlo često dobivamo pohvale. Željeli bismo da na jednak način postupi i Republika Srbija i veselilo bi nas jako da i mi možemo izricati takvu vrstu pohvala kad je riječ o hrvatskoj manjini u Srbiji, kaže Daria Krstičević.

 

 

 

Dugogodišnji zastoj u rješavanju pitanja udžbenika za djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u Srbiji bio je razlogom službenog posjeta predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Beogradu ovoga tjedna. Predstojnicu Ureda Dariu Krstičević, veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Željka Kuprešaka, opunomoćenu ministricu Valentinu Šarčević i generalnog konzula u Subotici Dragana Đurića primio je u ponedjeljak ministar prosvjete Republike Srbije Žarko Obradović. Na sastanku kojoj je nazočila i pomoćnica ministra Vesna Fila, među ostalim zadužena za praćenje i usavršavanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina, te odobravanje i upotrebu udžbenika i nastavnih sredstava, razgovarano je o formalnim koracima koje je potrebno učiniti da bi se krenulo u konkretnu realizaciju prijevoda udžbenika sa srpskog na hrvatski jezik te o otvaranju lektorata na Sveučilištu u Novom Sadu. Dogovoreno je i da pomoćnica ministra Vesna Fila primi predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća kako bi se napokon krenulo u konkretnu realizaciju tiskanja udžbenika na hrvatskom jeziku, na što se čeka već deset godina. 
Prije sastanka s ministrom u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu održan je konzultativni sastanak s čelnicima hrvatske zajednice u Srbiji na ovu temu. 
 
J. Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika